Ignorisanje podsmeha funkcioniše

Savet koji majke neretko daju svojoj deci, da ignorišu one koji ih ismevaju i rugaju im se, prilično je dobar. Ukoliko ste u stanju da ga se pridržavate, neretko funkcioniše bolje nego bilo šta drugo, i onima koji vam se podsmevaju smeta više nego bilo šta drugo što biste mogli da učinite.
Ima onih koji jednostavno nisu u stanju da ćute i ignorišu one koji im se podsmevaju. Mislimo baš na ćutanje i ignorisanje, ponašanje kao da ta osoba ili osobe ne postoje, ne na to da nekako oćutite, a onda se prvom prilikom isplačete. Ima onih koji smatraju da je kukavičluk ne uzvratiti – nije, potrebna je izuzetna samokontrola i snaga da ne odreagujete. Neko smatra da će mu/joj čast biti ugrožena ako ne prebije bezobraznika ili bezobraznicu; to je prilično nezrelo shvatanje časti, dovodi i vas u fizičku opasnost i ne rešava ama baš ništa – da i ne spominjemo da vas sasvim sigurno nećemo podsticati na bilo kakav oblik nasilja, niti ga odobravati.
Neki uzvrate verbalnim napadom. To može u izvesnoj meri da bude zabavno, ukoliko ste u stanju da u tom verbalnom nadmetanju pobedite, i ako vas ne dovede u fizičku opasnost; uz to, trebalo bi se potruditi da na uvrede ne uzvratite uvredama, jer se onda spuštate na nivo onih koji vas ismevaju, već ih duhovitošću "poklopiti" na neki neuvredljiv način. Ne ume to svako, niti je to uvek izvodljivo.
Ono što svako može da nauči jeste ignorisanje. Možete prethodno one koji vas ismevaju zamoliti da prestanu, a ne bi bilo loše ni saznati da ih niste nečim uvredili, pa vam vraćaju milo za drago – ako jeste, izvinite im se i zamolite ih da se pomirite.
Niste ih uvredili, i ne nameravaju da prestanu? Vežbajte samodisciplinu i u potpunosti ih ignorišite, ponašajte se kao da ne postoje. Zbog čega to funkcioniše? Zato što, kada vas ismevaju, oni žele da vide neku vašu reakciju – da se rasplačete, budete povređeni, pobegnete, iznervirate se, pokušate da im odgovorite pa vas oni "poklope", fizički nasrnete na njih pa vas njihova "ekipa" istuče… Bilo kakva reakcija s vaše strane je potvrda njihovog uspeha. A ako reakcija izostane? Onda oni gube, i to pred svojim prijateljima. To ih neretko zaboli više nego da ste ih ošamarili.
A vi nastavljate dalje, kao pobednik, dok se takvi okreću lakšim žrtvama, onima koje ne umeju da učine da pred kompletnom "ekipom" ispadnu gubitnici. U nekom idealnom svetu, mogli biste svi da budete prijatelji, lepo se družite, i da se niko nikom ne podsmeva. Svet nije takav, pa je nekada najbolje što možete da ignorišete one koji vas napadaju samo zato što im je zabavno da to rade.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

ignorisanjepodsmehtinejdzeri
Komentari (2)
Dodaj komentar
  • Eleni Pavlović

    A šta kad vas neko bez razloga počne ignorisati?

  • Nataša Gajić

    Zna se, najdjelotvorniji vid ignoracije podsmijeha je „ne uviđati šta je tu smiješno“, šalu primiti k znanju, ali ne i srcu. Dakle, jasno nam je šta se dešava, nismo napravili „neoprostivi gaf“, a imamo i duh i smisao za šalu da je prihvatimo kako nam je već upućena, naravno ako smo trenutno raspoloženi za to da laganu provokacuju i uzvratimo istom mjerom i izbjegnemo grubost i klizanje u uzajamno povređivanje.