Imati rezervnu varijantu

Super je imati prijatelje koji će vas podržati i ponekad vam učiniti neku uslugu, onda kad vam je to bitno (naravno da ne treba imati prijatelje samo zbog toga), ali se nekad desi da obećana podrška i pomoć izostanu i da vas to pogodi. Zato nije loše, kad je to moguće, unapred imati rezervnu varijantu.
Recimo, pevate u nekom horu za mlade i treba da imate nastup s horom. Dogovorite se s drugaricom da i ona dođe, kako da vidi vaš nastup, tako i da vas fotografiše – biće i vaši roditelji tamo, ali oni ne umeju da koriste vaš digitalni fotoaparat. Drugarica prihvati, zašto da ne, ali se na vašem nastupu ne pojavi. I vi se osetite iznevereno, a i žao vam je što nećete imati nijednu sličicu s koncerta.
Naravno, jedno od pitanja koja se tu postavljaju je zašto drugarica nije učinila ono što je obećala. Nekada se tu radi o neodgovornosti (uspavala se, ili je rešila da bi joj bilo zabavnije da radi nešto drugo, a nije imala ni toliko obzira da vas obavesti), a nekada o objektivnim problemima, na primer, zaboleo ju je stomak i nije mogla da dođe – za tako nešto bilo bi teško okriviti je, naročito ako vam je javila šta se desilo i izvinila se. A drugo pitanje koje se tu postavlja je zašto se vi osećate toliko loše jer vas ona nije slikala (ne krivite je ako joj je pozlilo, ali se ipak osećate nekako iznevereno). Odgovor na to drugo pitanje je: sve svoje nade za to fotografisanje koje vam je bitno uložile ste u jednu osobu, i kad to nije uspelo, pre ćete okriviti nju, makar i ne bila zaista kriva, nego sebe jer se niste setili rezervne varijante, to jest toga da pozovete nekoliko prijatelja – neko bi valjda došao.
Ovo je bio u suštini bezazlen primer, ali nekada se i ozbiljnije stvari dese jer nemate rezervnu varijantu, već se za nešto pouzdate samo u jednu osobu (da ne bude zabune, tu nikako ne mislimo na ljubavne veze, u ljubavi nikada nije u redu da vam neko bude rezerva), koja bi mogla da ne bude baš pouzdana, a moglo bi i nešto ozbiljno da joj iskrsne pa da ne može da učini to na šta se obavezala.
Zato, kad god je moguće, u onim stvarima u kojima to nije neprikladno, potrudite se da imate rezervnu varijantu ili i nekoliko rezervnih varijanti – tada se i vi osećate bolje, veća je varijanta da vam planovi uspeju i ne opterećujete samo jednu osobu obavezom.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

rezervatinejdzeriveza
Komentari (0)
Dodaj komentar