Istraživanja u kojima bi mnogi rado učestvovali

Desi se, nekada, da čujete za nešto i dođe vam da zakukate zašto i vama neko to ne ponudi – i još da vam plate za to. U takve stvari spadaju i neka istraživanja koja se povremeno sprovode, istraživanja za koja su potrebni dobrovoljci.
Jedno takvo istraživanje sprovodi Nasa (NASA), to jest, u maju ove godine su za njega tražili dobrovoljce, i vrlo je verovatno da su ih našli. Naučnici iz Nase pokušavaju da saznaju koji su sve efekti mikrogravitacije na ljudsko telo. Dobrovoljcima (prihvatani su samo punoletni američki državljani) koji bi učestvovali u tom istraživanju ponuđeno je 17.000 dolara za to da 90 dana bez prekida leže u krevetu. Izležavanje u službi nauke, i još vas plate za to! Verovatno je da bi vam ležanje dosadilo pre isteka roka (a obavezali ste se da ćete rok poštovati, ne možete samo da ustanete i odete), i da biste se posle toga osećali kao da više nikad ne želite da legnete u krevet, ali ipak… Izležavanje za koje vas plaćaju!
Za drugo zanimljivo istraživanje dobrovoljci su traženi u aprilu u Engleskoj; tražio ih je England’s University of East Anglia. Istraživanje je o tome da li neke komponente iz kakaoa mogu da smanje rizik od srčanih oboljenja kod žena obolelih od dijabetesa. Od učesnika dobrovoljaca zahtevano je da budu voljni da svakog dana u toku godinu dana jedu čokoladu. Ne znamo samo koliko čokolade; ako su u pitanju neke manje količine, sasvim sigurno postoje oni koji to i bez učestvovanja u istraživanju rade.
Naravno, ako se radi o nečemu na šta ste se obavezali, i što ne možete samo da prekinete ako vam dosadi, verovatno je da i nije baš toliko zabavno. Ležanje bi vam dosadilo i postalo bi neudobno, čokolada bi vam se smučila… Ipak, kao ideja, posebno ako se iskombinuje, može da deluje zanimljivo: plaćaju vas za to da se izležavate i jedete čokoladu. A da li vam posle toga plaćaju i dijetu i teretanu?

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

istrazivanjatinejdzerucesce
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Sanja Savić

    Taj novac je za dijetu ili teretanu 🙂