Isušivanje kože pojačava problem s bubuljicama

U borbi protiv dosadnih bubuljica mnogi tinejdžeri će pribeći tome da jako često peru lice bilo sapunom, bilo nekim drugim sredstvom za čišćenje. Taj postupak će u najvećem broju slučajeva samo pojačati problem s bubuljicama, umesto da doprinese njegovom rešavanju.
Naime, sredstva za čišćenje kože ne prodiru duboko, ne do nivoa na kome se bubuljice stvaraju. Tako ćete preteranom upotrebom tih sredstava isušiti površinu kože, dok će unutra ostati masnoća koja je i bila. Rezultat će biti taj da mozak dobije signal da je koža preterano suva i da izda nalog da se luči više masnoće, što onda dovede do pojačane pojave bubuljica. Vi onda lice perete još i češće, to dodatno pojača problem, vi ga perete još više i nervirate se što nema povoljnih rezultata, i tako u beskraj.
Šta učiniti? Umesto preterano čestog čišćenja lica, dovoljno je da lice očistite dva puta dnevno; poželjno je da to bude neko sredstvo namenjeno za čišćenje kože mlade kao što je vaša, nikako bilo kakav sapun. Takođe, možete da upotrebite i neko antibakterijsko sredstvo (neki preparat čajevca je odličan za te svrhe, dezinfikovaće kožu a da je ne isuši), jer bakterije dosta doprinose problemu s bubuljicama. Možete i da nakon čišćenja upotrebite neku laganu kremu za negu mlade kože. Ukoliko se šminkate, potrudite se da koristite sasvim malu količinu šminke, umesto da se namažete "ratničkim bojama", jer ispod mnogo "farbe" koža ne može da diše, zapuše se pore i problem s bubuljicama postane drastično izraženiji.
Uz dobru higijenu (ali bez prečestog pranja), naoružajte se i strpljenjem – premda problem s bubuljicama imaju i odrasle osobe, naročito ako imaju problema s hormonima i/ili su u nečistoj sredini, jednom kada vam se hormonska situacija u organizmu smiri, imaćete i znatno manje problema s bubuljicama.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

bubuljiceisušivanjeizgledkožalicenegatinejdžeri
Komentari (0)
Dodaj komentar