Izbegavati folirantske rečenice

Večita je muka – ni odrasli je nikada do kraja ne savladaju, a tinejdžerima stvara izuzetnu glavobolju – kako prići dečku ili devojci koji vam se dopadaju. Mnogi smatraju da im je neophodna neka "superkul" rečenica, kojom će simpatiju prosto oboriti s nogu, ali takve rečenice najčešće imaju kontraefekat.
U čemu je problem ako ste negde čuli rečenicu za koju ste sigurni da će svako pasti na nju? Kao jedno, nema rečenice na koju će baš svako pasti – nešto što oduševi vas može nekog drugog da ostavi potpuno ravnodušnim. Pored toga, kod ovakvih rečenica koje "garantovano obaraju s nogu" najčešće je reč o tuđim rečenicama, koje ste odnekud pokupili i koje se možda ko zna koliko dugo vrte unaokolo, što znači da biste samo zvučali kao papagaj koji ponavlja ono što je čuo, bez trunke originalnosti, bez bilo čega što bi sam umeo (ili imao) da kaže. Drugim rečima, folirate se – a u ljubavi foliranje ne pomaže, jer je foliranje oblik laganja, a niko ne voli da ga lažu.
Tu je i još jedan problem: te "superkul" rečenice su prave ubice razgovora. Šta se uopšte može odgovoriti i kako se može reagovati na izveštačeno: "Hej, mače, danas je tvoj srećan dan, upoznaješ mene!"? Rečenice kojim nekog ostavljate bez teksta jako su loše za prilaženje simpatiji, jer bi sa simpatijom trebalo početi razgovor, a ne u startu je ućutkati.
Uopšte nije neophodno prvom rečenicom koju izgovorite simpatiji da je oborite s nogu, sasvim je dovoljno da joj budete simpatični – a to se nikakvim foliranjem ne može postići. Iskrenost je uvek efikasnija. I, mada ne valja ponavljati tuđe "kul izjave", nije neophodno ni biti ekstra originalan. Sladak, iskren kompliment, na primer, uvek će prijati – kompliment simpatiji, njenom mezimčetu (možete pitati za dozvolu da ga pomazite) ili nešto slično, dobićete i nekakav odgovor (makar "hvala") i imaćete priliku da nastavite razgovor. To je sasvim dovoljno za početak i znatno je efikasniji uvod u nekakav odnos nego pokušaj da ispadnete ultrakul.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

foliranjefrazeproblemrazgovortinejdzeri
Komentari (0)
Dodaj komentar