Izjada se i pobegne

Svakom je nekad potrebno da ga draga osoba sasluša, i normalno je da ćete saslušati, recimo, dobru drugaricu kad joj je potrebno da se nekom izjada, kao što je normalno i da ona sasluša vas. Međutim, ima onih koji to zloupotrebljavaju, izjadaju vam se i onda pobegnu, a vas ostave s tegobnim mislima.
Ni to nije problem ako se desi nekad – drugarici može zaista da pomogne ako se izjada, a onda pređe na nešto veselije, ili otrči negde drugde (poželjno je da i ona prihvata da isto tako sasluša vas onda kada je vama to potrebno, pa da vi "zbrišete" i potražite nešto veselije). Ono što jeste problem je ako vas neko na takav način iskorišćava svaki čas.
Kad vam se drugarica jada, teško je ostati ravnodušan, pod pretpostavkom da je zaista slušate, umesto muzike sa MP3 plejera ili proveravanja i slanja SMS poruka. I ako čujete teške, neprijatne stvari, to i vas optereti, bar u nekoj meri saosećate s drugaricom. Tako se i drugarica oseća kada se vi njoj izjadate o nečemu. A onda osoba koja se jadala samo ode, a ona koja je slušala i dalje se oseća opterećeno – plus više nije u društvu, ne može da se ispriča s drugaricom i olakša sebi.
Rezultat? Ako vas neko tako iskorišćava da u vas izbaci svoj emocionalni otpad, svaki razgovor s tom osobom postaje vam opterećenje. Vremenom oguglate na konstantne jadikovke i "teške drame", ali vam i dalje nije baš sasvim svejedno, a svakako da vam druženje s takvom osobom nije prijatno, i na kraju se sklonite od nje, neka nađe nekog drugog koga će koristiti kao šalter za žalbe i onda pobeći. A ako se vi često izjadate drugarici i onda samo odete, vrlo je verovatno da ćete nakon izvesnog vremena ostati bez te drugarice.
Normalno je da drugarice saslušaju jedna drugu, ali s jadanjem ipak ne bi trebalo preterivati, a ne bi ni trebalo pobeći čim se izjadate, jer je to prilično siguran način da se prijateljstvo ne sačuva.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

bekstvoiskoriscavanjejadanjeprijateljstvotinejdžeri
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Nataša Gajić

    Pa, danas nije tako teško biti negativan u društvu, izbacivati svoj emocionalni otpad svuda okolo, to je postalo duhovna hrana.