Joj, više ne rastem!

Navikli ste tokom prethodnih godina da brzo rastete; otprilike, pet do deset centimetara godišnje. Onda je došla menstruacija, došao je pubertet i, recimo, sa 13-14 godina budete visoke 160-165 centimetara. Kao da ste prestale da rastete – porastete otprilike centimetar godišnje, i to je to (hej, navikle ste da rastete znatno više, šta se to dešava?). Onda se užasno uplašite da ćete ostati tako male.

Ako ste se prepoznale u ovome, nema razloga za strah. Nema načina da se zna koliko ćete još porasti. Eventualno možete da steknete neku predstavu ako pogledate svoje roditelje – ako su oni visoki, verovatno ćete i vi to biti. Opet, čak i ako vam roditelji nisu visoki, ni to ne mora ništa da znači – sasvim je moguće da ćete vi biti viši od njih. Devojčice rastu negde do dvadesete – dvadeset i pete godine, pa je u ovom trenutku zaista nemoguće reći koliko ćete još porasti i kojim tempom će se to dešavati.

Uf, sad vam je malo lakše, ali volele biste da znate ima li neki način da pospešite svoj rast? Ako vam neko predloži da uzimate hormon rasta, ne slušajte taj savet – sa hormonima se ne smete igrati, a rezultati ovakvog eksperimenta bili bi nepredvidljivi (i vrlo verovatno vam se nimalo ne bi dopali). Mnogo bolja i bezbednija metoda jeste da se bavite nekim sportom. Ukoliko želite da budete više, košarka je idealan sport za vas, jer će pomoći da vam se telo „izduži“ i podstaći će vaš rast. Možete i da posetite lekara i da ga pitate za neki savet u vezi s ishranom ili sportom koji bi vam podstakao rast.

Ako ipak ne porastete nešto mnogo, ni to nije razlog za očajanje. Jeste, manekenke su visoke – ali ima veoma slavnih zvezda koje se baš i ne mogu podičiti visinom. Recimo, i Kajli Minog i Madona visoke su 158 centimetara – možda zbog visine ne bi prošle kasting za manekenke, ali im to nimalo nije smetalo da se proslave širom sveta i da ih smatraju za super ribe.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar