Kad bivši ne ostavljaju na miru

Raskid bi trebalo da bude kraj veze – samo što to nije uvek. Dešava se da i nakon raskida bivši momak ili bivša devojka nikako da shvate da je veza gotova, pa nastavljaju da vas proganjaju na različite načine.
Ovo je naročito čest slučaj onda kada ste s tom osobom i ranije raskidali pa se mirili. Što je više bilo tih raskida pa pomirenja u prošlosti, to je verovatnije da vaš bivši dečko ili bivša devojka neće raskid uzeti ozbiljno, već će nastaviti da vas zivkaju (izuzev ako ste im se baš smučili). A ako smatrate da je ovog puta zaista gotovo, možda ste i u novoj vezi u kojoj ste srećni, može biti priličan problem da i bivšeg ili bivšu uverite u to.
Situacija najčešće izgleda ovako: ta osoba vas zove telefonom ili vam šalje porukice ili mejl, vi joj odgovorite, žao vam je da budete grubi, kažete vi toj osobi da je gotovo, ali nećete da baš dreknete na nju – i ona nastavlja da vas zove. Sad, ne kažemo da treba da vičete, ali svakim odgovorom na poziv, poruku ili mejl vi toj osobi stavljate do znanja da nešto između vas dvoje još uvek postoji, ohrabrujete je da nastavi da vam se javlja i da bude uporna.
Šta u takvoj situaciji? Ako ste s prethodnom vezom zaista raščistili, a bivši dečko ili devojka vam ometaju svakodnevni život, onda morate preduzeti malo drastičnije korake. U takvoj situaciji ne vredi da pokušavate da ostanete prijatelji, jer je očigledno da vaš bivši ili bivša ne žele prijateljstvo od vas već nešto drugo – a ako prihvatite da ostanete prijatelji, pružate im nadu da će s vremenom dobiti i to drugo.
Umesto toga, obavite još jedan poziv – onaj u kome ćete im reći da je vaša veza gotova i da ne želite da vam se više javljaju niti da vam šalju poruke bilo koje vrste, te da više nećete odgovarati ni na njihove pozive ni na njihove poruke. A onda – ovo je najvažnije ako želite da vam uspe – zaista se i držite toga: nemojte odgovarati ni na njihove pozive ni na njihove poruke. Još neko vreme će vas zvati i slati vam poruke, ali kad shvate da ste mislili ozbiljno, razumeće i poruku.
Tek nakon što zaista shvate poruku, nakon što vas barem nekoliko meseci ni na koji način ne budu gnjavili, može da dođe u obzir i prijateljstvo – ako to još uvek želite i ako oni to žele. Pre toga, nipošto, jer im svakim prijateljskim gestom pružate nadu da ćete ponovo biti zajedno.
Poseban je slučaj kada su vaš bivši ili bivša nasilni i mogu ozbiljno da vas ugroze – tada se treba obratiti roditeljima ili nekoj drugoj bliskoj odrasloj osobi. Ne obazirite se na priče da će vaši roditelji saznati svašta o vama ako ne popustite zahtevima, ili bilo kakvim drugim oblicima ucene – u trenucima krize porodica ili bliske osobe su ti kojima se obraćate i koji će vas zaštititi i pomoći vam. Možda se za nešto i naljute na vas, ali će vam ipak pomoći.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

nasilnistvoproblemraskidtinejdzeriveza
Komentari (0)
Dodaj komentar