Kad čokolada vadi iz bedaka

Upravo dolaziš kući sa vežbankom u rukama. A u vežbanci – ocena kojom ni najmanje ne možeš da se ponosiš, jedinica. Okej, rešićeš to tako što ćeš da pojedeš tri kilograma sladoleda od čokolade i odmah ćeš se osećati bolje. Zvuči poznato? Ako je tako, izgleda da su kod tebe emocije i hrana tesno povezani. Ako želiš da saznaš da li su uzrok tvog prejedanja emocije, odgovori na sledeća pitanja:

  • Da li jedeš i kad nemaš osećaj gladi?

  • Da li jedeš kada ti je dosadno?

  • Da li jedeš i kad si premoren/a?

  • Da li se „daviš“ u svojoj omiljenoj hrani kada si sam/a kod kuće?

    Ako si na sva pitanja odgovorio/la potvrdno, jasno je da glad nije ono što te privlači ka frižideru. Prejedanje je tvoj način da se izboriš sa emocijama koje su previše bolne ili kojima ne možeš da se suprotstaviš. Nemoj da paničiš, postoji rešenje i za ovaj problem. Da bi promenio/la štetnu naviku nepotrebnog prejedanja, počni da vodiš svoj dnevnik ishrane. Tako ćeš znati tačno kada si jeo/la, šta si jeo/la i zašto.

    Sledeći put kada se posvađaš se devojkom ili kada te u školi zafrkavaju zbog nove frizure, nemoj da skrećeš u onu uličicu u kojoj se prodaju tvoji omiljeni hamburgeri. Radije probaj da nađeš neku osobu od poverenja kojoj ćeš moći da se izjadaš. Bolje je da patnju preneseš u verbalni oblik nego u masne naslage.

    Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

  • Komentari (0)
    Dodaj komentar