Kad je najbolja prijateljica starija od vas

Najbolja drugarica, u najvećem broju slučajeva, bude vaša vršnjakinja. Međutim, nekada se desi da bude i nešto starija (godinu-dve) i da se svejedno dugo super družite – a onda ta naizgled sitna razlika u starosti postane problem.
Počele ste da se družite "pre sto godina", možda tako što su vaši i njeni roditelji prijatelji, ili ste na nekom kursu ili u muzičkoj, baletskoj, nekoj školi bile u istoj grupi… Nebitno. Super ste se slagale, baš vam je lepo bilo zajedno. Ona je, naravno, imala i prijatelje koji su njeno godište, baš kao što ste i vi imale prijatelje koji su vaše godište, ali se uvek trudila, kada se istovremeno vidi i s vama i s njima, da se ne osećate zanemareno ni kao neko ko štrči. Bilo vam je stvarno super. A onda se sve promenilo.
Više nije toliko srdačna prema vama. Kada hoćete da dođete kod nje, kaže vam da to nije dobra ideja; tu su joj prijatelji (njeni vršnjaci), tu su i neki momci, neki od njih su i dve-tri godine stariji od vas, bilo bi bez veze. Ako se desi da se vidite s njom kad su prisutni i njeni stariji prijatelji, ne trudi se da vas uključi u razgovor, već se priča o ljudima koje ne znate, o izlascima kojima niste prisustvovale… Zovete je, a ona vam kaže da ne može da priča jer su joj tu drugarice (da, one starije) i da će vas zvati kasnije, ali ne pozove. Sve vas to boli i ne znate šta da uradite.
Ono što se najverovatnije dešava jeste to da je vaša drugarica podlegla pritisku svojih vršnjaka, da joj je jako stalo do imidža kako bi je oni prihvatili, a u taj imidž se ne uklapa da se druži s "nekom tamo klinkom". Vrlo je verovatno da se i ona, na svoj način, oseća loše – loše jer joj je samopouzdanje slabo, jer oseća toliku nesigurnost, jer povređuje osobu do koje joj je i dalje stalo… Ipak, želja da se uklopi u to društvo nadjačava grižu savesti zbog ponašanja prema vama.
Šta da učinite? Za početak, da ne moljakate za pažnju i prijateljstvo. Niko nije vredan toga da ga vi pratite kao kučence i molite za malo pažnje. Ovo ne znači da treba da prekinete kontakt s tom drugaricom. Samo se nemojte u toj meri vezivati za nju. Počnite više da se družite sa sopstvenim vršnjacima (jeste, mnogo vam je stalo do ove drugarice, ali sigurno i među vašim vršnjacima ima onih s kojima se vredi družiti). Nemojte ovu drugaricu zivkati svaki čas, ni onda kada želite nekom da se poverite – za poveravanje nađite nekog ko želi da priča s vama, a drugaricu s krizom samopouzdanja zovite onda kad samo hoćete da ćaskate. Tako ćete se osećati manje povređeno ako odbije da priča s vama, plus i ona neće više osećati pritisak s vaše strane – osetiće da se udaljavate od nje. Kada pričate s njom ili se vidite s njom, stavite joj do znanja da vam je i dalje stalo do nje, ali je nemojte juriti. Ako neće vaše društvo, neće, ne možete je naterati da se druži s vama.
Hoće li vam ovakvo ponašanje vratiti drugaricu? Moguće je, moguće je da će osetiti da joj nedostajete i da će početi češće da vas zove. Ipak, nije sigurno – može se desiti i da samo oseti olakšanje jer je prestala da je juri klinkica s kojom više ne želi da se druži. Ono što će vam ovakvo ponašanje sigurno vratiti jeste vi same – devojka koja ima sopstveni život i prijatelje koji je vole i koji žele da se druže s njom, i koja ne juri ni za kim niti bilo koga moljaka za prijateljstvo.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

najbolja drugaricapromenesamopouzdanjestarija
Komentari (0)
Dodaj komentar