Kad roditelji pritiskaju (1)

Vaši roditelji vam u principu uvek žele dobro, žele ono za šta iskreno veruju da će vas usrećiti. To ne znači da će uvek ispravno pogoditi šta vas čini srećnim, a čak i ako su u pravu kada nešto zahtevaju od vas, može se desiti da vas toliko jako pritisnu da želite da vrisnete na njih. Pokušajte da to ne učinite.
Recimo, majka vam je već 15 puta u poslednjih sat vremena ponovila: „Još nisi izbacio đubre?“, a vi pokušavate da pređete težak nivo u kompjuterskoj igri, nema mogućnosti da pauzirate igru, a ne želite da vam propadne trud koji ste dotad uložili i da morate da sve radite iz početka. Ili, želite da promenite boju kose, a vaši roditelji reaguju kao da ste predložili da se prostituišete i od dobijenog novca kupujete heroin koji ćete potom preprodavati deci iz vrtića. Kad vas jako pritisnu, bilo sa: „Uradi to-i-to smesta!“, „Jesi li ti normalan/normalna?“ ili nečim trećim, želite da uzvratite agresijom, da vrisnete na njih, ali time ništa nećete postići. Između ostalog, i zato što su oni stariji od vas, jači od vas i izdržavaju vas. U takvim situacijama najvažnije je ostati miran. A zatim počinju pregovori.
Ako ostanete mirni i pribrani i ne koristite povišen ton (nije istina da je nekad neophodno da vrištite da bi vas uopšte slušali, naprotiv, ako govorite tiho, više će morati da se napregnu da vas čuju – možda vam i zatraže da govorite glasnije, a tada ste već sigurni da ste privukli njihovu pažnju), vaši roditelji će pre poverovati da ste o temi o kojoj želite da pričate s njima ozbiljno razmislili, da ste u stanju da razumno razgovarate o tome – razgovarate, ne da se svađate, i da ćete saslušati i vi njih.
Nekada će taj razgovor biti duži, nekada kraći (u navedenom primeru prelaženja nivoa kompjuterske igre sve što možete da kažete jeste: „Mama, izvini, ali ovo što radim stvarno ne mogu da prekinem, obećavam da ću izbaciti đubre čim završim“ – i onda, čim budete u prilici da snimite poziciju i pauzirate igru, zaista i izbacite đubre, umesto da automatski nastavite s igrom kao zaneseno derište). Izuzev kada se radi o nečemu kratkom kao što je primer s đubretom, budite, do vremena kada počnete pregovore s roditeljima o onome za šta vas pritiskaju, zaista spremni za diskusiju – principi pregovora su uvek isti i o njima čitajte sutra.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

decaodnospregovaranjeroditeljitaktika
Komentari (0)
Dodaj komentar