Kad se naglo promenite

Promene u pubertetu, kako s vašim telom tako i s vašim imidžom, nekada budu nagle. Nagle promene s vašim telom isprepadaju vas, a nagle promene u vašem imidžu žestoko isprepadaju vaše roditelje.
Zašto bi promene u imidžu bile zastrašujuće? Pa to je samo izgled, i ako se vi s novim izgledom osećate "kul", vašim roditeljima bi trebalo da bude drago, zar ne? Vašim roditeljima je drago kad se vi osećate dobro, to stoji, ali ako vi naglo promenite svoj imidž – recimo, od dobre mamine i tatine devojčice odjednom postanete seksi zavodnica – to vaše roditelje uplaši, jer ne razumeju šta se dešava s vama.
Šta je tu teško za razumevanje, zar nisu i oni jednom bili tinejdžeri? Jesu, ali odavno to više nisu, i mnoge stvari se zaborave. Vaši roditelji su navikli da vas vide kao svoje detence; oni vas još uvek pamte kao bebe u pelenama i premda su svesni da vi više ne nosite pelene, i dalje ste njihovo dete, i teško im je da se naviknu da polako odrastate. Plus, kako ljudi postaju stariji, svaka promena ih sve više plaši – a vi se brzo menjate, i to ne samo vaš izgled već i vaše ponašanje. Još nešto: nije retko da se roditelji upozoravaju na to da obrate pažnju na izvesne promene kod svoje dece tinejdžera, jer bi te promene mogle da znače da je njihovo dete narkoman – a jedna od promena na koje upozoravaju roditelje jeste upravo nagla promena ponašanja i imidža.
I tako, ako vi naglo počnete da se menjate (a vašim roditeljima će većina promena biti nagla), oni odmah počinju da se prepadaju, dobijaju najluđe ideje, pitaju se šta se dešava… Odmah nastanu i svađe, vi ne vidite ništa loše u tome što želite da izađete s društvom, da se našminkate, obučete se drugačije nego inače, imate momka ili devojku, a njih sve to plaši, boje se za vas, da vi ne budete povređeni, pa onda počnu sve da vam brane.
Šta učiniti? Svakako da se nećete doveka ponašati i oblačiti kao da ste u vrtiću. Samo, pokušajte da se ne svađate s roditeljima, i da ih uverite da niste upali ni u društvo kriminalaca niti da se narkomanišete ili prostituišete. Kako? Pomaže ako imate dobre ocene u školi, to im govori da ste još uvek vredni i trudite se. Pomaže i ako, kad se dogovorite s njima da se do tad i tad vratite kući, ne kasnite, jer im tako pokazujete da ste odgovorni i da poštujete dogovor. Tu je uvek i dobro staro pomaganje u kućnim poslovima, ponudite se i ako vam to niko ne zahteva, jer tako pokazujete da sazrevate i da deo odgovornosti za stvari koje se tiču cele porodice (čiji ste i vi deo) preuzimate na sebe.
Kada se tako ponašate, vaši roditelji se osećaju sigurnije, znaju da je s vama sve u redu, da odrastate u zrelu, odgovornu osobu. A onda, i ako naglo promenite imidž, možete roditeljima da kažete da želite da malo eksperimentišete sa svojim izgledom, ali da ste i dalje njihova Sanja, Jovana, njihov Bojan, i oni će to prihvatiti.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

imidznerazumevanjeporodicapromene
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • ivana Milanović

    Ekstra je tekst, ostala sam bez reči, jer sam se veoma pronašla u tekstu!