Kad vas se nastavnik plaši

Nastavnici ponekad umeju da budu veoma neprijatni prema učenicima, i to iz različitih razloga. Verovali ili ne, jedan od razloga može biti i taj da se nastavnik nekog učenika plaši (ne mislimo na fizički nasilnog učenika). Tada dolazi do neprijatnosti i po učenika i po nastavnika.
Kako bi nastavnik – ipak stariji i iskusniji, neko ko mnogo više zna – mogao da bude uplašen od učenika, a da taj učenik (ili učenica) nisu fizički nasilni niti na bilo koji način prete tom nastavniku? Dešava se da neki učenik ili učenica budu puni samopouzdanja, nisu fizički agresivni, ali mogu izgledati arogantno, i njihov nastup može delovati agresivno, i to u toj meri da se nastavnik oseti nesigurno. I nastavnici su ljudi, i oni se nekad osećaju nesigurno – a nimalo ne vole da nesigurni budu pred đacima, osobama (često i znatno) mlađim od sebe, koje bi trebalo da poduče nečemu i da imaju odgovore na sva njihova pitanja.
Naravno, odgovore na sva pitanja nema niko, ni vaši roditelji, ni nastavnici, ni bilo ko drugi. Niko ne zna sve. Međutim, i roditelji i nastavnici s vremenom naviknu na to da mlađe osobe, bilo da se radi o njihovoj deci ili o njihovim đacima, od njih očekuju odgovore, gledaju u njih s poverenjem kao u starije i iskusnije, pa s vremenom nauče i da se ponašaju kao da sve odgovore zaista imaju, da ta mlada bića na koja moraju da paze ne bi izgubila poverenje u njih. A onda se pojavi neko – recimo, vi – pun samopouzdanja, ko se i sam interesuje za sve i svašta, i ko bi mogao da zna i nešto što nastavnik ne zna, a svakako ne deluje baš mnogo kao da mu je neophodno vođstvo i objašnjavanje. Tu se nastavnik uplaši, jer bude podsećen na to da ipak nije sveznajući, kao i da mu autoritet nije neoboriv.
Šta da učinite ako vas se nastavnik plaši? Zarad normalizacije odnosa, da ne biste ni sebi, a ni ostatku odeljenja (jer to što je nastavnik uplašen može se loše odraziti na celo odeljenje) pravili probleme, potrudite se da prema tom nastavniku budete ljubazniji. Plus, čak i ako stvarno znate mnogo i ako ste stvarno puni samopouzdanja, to nije razlog za aroganciju, kao ni za izigravanje aždaje (makar vašem egu malčice i laskalo to što vas se neko stariji od vas plaši).
U ovoj situaciji postoji i nešto dobro – nije loše povremeno navesti nastavnike na to da preispitaju svoje ponašanje i odnos prema učenicima, kao i svoje znanje. Ipak, ostaje to da je uvek dobro truditi se da budete ljubazni i prijatni – tako će i vama samima biti prijatnije.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

arogancijanastavnikodgovoripitanjasamopouzdanjeucenik
Komentari (0)
Dodaj komentar