Kad zaboravite na kriterijume o savršenom

Skoro svako ima nekakvu ideju, manje ili više određenu, kako bi trebalo da izgledaju i ponašaju se njihov savršeni dečko ili devojka. Kada ste mladi i znatno više „visite“ s ekipom nego što stvarno imate dečka ili devojku, nije retko ni da je vaša ideja o idealnom dečku ili devojci prilično nalik na ideje kakve ima ostatak vašeg društva. Ovo nije obavezno, ali se relativno često dešava. A onda…

Negde upoznate nekog dečka ili devojku. Učine vam se zanimljivim – ne kao potencijalni dečko ili devojka, pošto ni najmanje ne liče na vaš zamišljeni ideal, nego je interesantno pričati s njima – i razgovor počne. Nastavite da pričate i u nekom trenutku shvatite da pričate već nekoliko sati, da vas svi gledaju sa znalačkim smeškom ili da su vas, iz ljubaznosti, ostavili nasamo. Možda i ne bude nešto mnogo razgovora, ali danima i danima nakon tog susreta stalno o toj osobi mislite. Nije vam jasno šta se to s vama dešava.

S jedne strane, hvatate sebe kako zamišljate različite scene s tom osobom, scene koje ništa sa „samo prijateljstvom“ nemaju – ta osoba vam se žestoko dopala. S druge strane, ta osoba uopšte nije vaš tip, ni po čemu, nimalo se ne uklapa u vaše kriterijume – da li onda to što prema njoj osećate može da bude ljubav?

Može. To i jeste ljubav – jedna od njenih varijanti – kada potpuno zaboravite na nekakav zamišljeni ideal i zaljubite se u baš tu osobu od krvi i mesa, kad prema njoj osećate što nikada ni prema kome osećali niste, ma koliko se oni sa kojima ste ranije izlazili uklapali u sve vaše kriterijume. Kako do ovakve situacije dolazi? Tako što vi, kad zamišljate nekakav ideal, jako mnogo uključujete svesne procese i jako mnogo racionalizujete – a ljubav nema baš mnogo toga zajedničkog s racionalnim.

Šta uraditi kada se zaljubite u osobu koja ni po čemu ne odgovara vašim kriterijumima savršenog? Uživajte u ljubavi, šta drugo? Ako ste kriterijume delili s ekipom, moguće je da će se oni pitati šta vam je, ali ako su vam pravi prijatelji, tu ipak ne bi trebalo da bude nikakvih problema – trebalo bi da prihvate da ste vi s tom osobom srećni i da i oni budu srećni zbog vas.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar