Kako ne možete uvek da izlazite

Ima onih koji su navikli da često izlaze, i da izlaze kad god to požele, roditelji ih puštaju tako, ili i ne obraćaju pažnju na ono što rade. Takvima često bude potpuno nerazumljivo kako to da vi ne možete baš stalno da izlazite – a vama ne bude jasno njihovo nerazumevanje.
Ima takvih. Školske obaveze izbegavaju, roditelji im srede da dođu do ocena. Kućne obaveze nemaju. Vreme im prolazi u slušanju muzike, igranju na kompjuteru, gledanju filmova i serija, izlascima… I nije im jasno zašto vi ne možete da izađete s njima svaki put kad vas pozovu.
A vi, dok je školska godina, morate da radite domaće zadatke i da učite. Moguće je i da roditelji traže od vas da im pomognete oko nekih kućnih poslova – ili vas kazne kad to propustite da uradite. Moguće je i da kod kuće imate nekog na koga povremeno ili češće morate da pazite, kao što su mali brat ili sestra, ili bolesni baka ili deka. Možda idete i u muzičku ili baletsku školu, na kurseve jezika, na neki sport… Nije da vi ne volite da izlazite, volite, uživate u tome, ali nekada morate da radite nešto drugo, a nekad ste jednostavno preumorni za izlazak. Osobe koje nemaju takve obaveze to ne razumeju, a vas može da bude blam da im objašnjavate, možda vam je i super što oni mogu da izlaze kad god požele i što ne moraju da se smaraju ni sa kakvim obavezama.
Šta kad vas tako pozovu, vi odbijete, i pitaju vas kako to da ne možete da izađete? Recite im razlog – roditelji su vam naredili da sredite sobu, morate da učite, morate da čuvate malog brata… A onda ih pozovite da dođu kod vas i pomognu vam oko sređivanja, ili da učite zajedno, ili da zajedno s vama čuvaju vašeg brata. Ako odbiju, možete i vi njih da pitate kako to da ne mogu – nije da nemaju vremena da to urade, nije da imaju nekakvu obavezu. Odgovor bi mogao da bude zanimljiv, a ako vas odbace zbog takve ponude i pitanja, onda vam ionako nisu ni bili prijatelji, samo traže društvo za izlaske.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

izlascinerazumevanjeobavezeprovodtinejdžerizabava
Komentari (0)
Dodaj komentar