Kofein i antibiotici

U hladnim danima različite bolesti su češće. Neke od tih bolesti, kao razne prehlade, grip, viroze, budu virusnog porekla i tada ne dobijete antibiotike. Pored toga, dešavaju se i bakterijske infekcije (recimo, većina malo starijih devojaka je bar nekom prilikom iskusila infekciju mokraćnih puteva – prilično dosadno i uporno oboljenje), nekada više neprijatne, nekada manje – u svakom slučaju, da biste se od toga izlečili, dobijete antibiotike.

Međutim, prečesto se dešava da vam samo daju antibiotike, a ne kažu vam i neke „sitnice“ na koje bi trebalo da obratite pažnju. Na primer, da uz tetracikline (vrsta jakih antibiotika) ne smete da uzimate mleko ni mlečne proizvode, ili da antibiotici, naročito oni jači, smanjuju dejstvo kontraceptivnih pilula, pa da je, dok ste na antibioticima, neophodno da koristite kondom, ili kako kofein utiče na antibiotike – a kofein je nešto što skoro svi vaši vršnjaci konsumiraju, bilo u obliku kafe, koka-kole, crnog čaja, čokolade… Dakle, šta je s kofeinom?

Recimo, u „Meku“ ste s društvom, pijuckate toplu čokoladu da se zagrejete, a kao odgovorna osoba, niste zaboravili da vam je vreme za antibiotik (bolest vam nije takva da morate da budete kod kuće, samo morate redovno da uzimate antibiotike da bi prošla). Popijete antibiotik uz toplu čokoladu, ništa ne sumnjajući – znate da ne treba mešati alkohol i lekove, ali topla čokolada, šta to smeta? Smeta utoliko što kofein znatno smanjuje dejstvo antibiotika – toliko da će vaša infekcija trajati dvostruko duže, a bakterijske infekcije i inače traju iritirajuće dugo. Dvostruko duže ćete morati da gutate antibiotike, dvostruko duže ćete imati probleme.

Da li to znači da dokle god uzimate antibiotike, ne smete da pijete kafu, crni čaj, koka-kolu, ne smete čak da uzmete ni jednu jedinu kockicu čokolade? Na svu sreću, ne – samo se malo organizujte. Sat-dva pre uzimanja antibiotika i sat-dva posle toga nemojte uzimati ništa što u sebi ima kofein i biće sve u redu. Antibiotik će normalno delovati, a vi ćete i dalje moći da uživate u kofeinskim zadovoljstvima.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar