Leto na Fejsbuku, zašto?

Mnogi jedva dočekaju leto i letnji raspust kako bi imali što više slobodnog vremena – samo što onda ispadne da ne znaju šta da rade s tim vremenom. Dosađuju se, i letnji raspust im najviše prođe na sajtovima kao što je Fejsbuk. A ne mora tako.
Super je kad ne morate ujutru da ustanete za školu, već možete da se naspavate. Super je kad nema domaćih zadataka koje biste morali da radite, već možete da se odmarate ili radite nešto zabavnije. Super je kad ne morate da učite za školu – s time ste završili do početka nove školske godine. Odjednom imate jako puno vremena, i to u principu deluje super.

Ali, šta s tim vremenom? U redu, spavaćete duže, ali ipak nećete prespavati ceo dan i celu noć. Možete da slušate muziku, slušaćete je. Možete da gledate omiljene filmove i serije, gledaćete ih. Možete po ceo dan da budete na Internetu, možete sve vreme da ćaskate s prijateljima preko Fejsbuka. Sve to ubrzo postane dosadno, a otkrijete da vas mrzi da izađete iz kuće. Vrućina je ili je pljusak, uveče je pljusak ili je i dalje toplo, mrzi vas da se pomerite… Kako vreme prolazi, sve vas više mrzi da se pokrenete, sve se više dosađujete, sve više vremena provodite preko interneta i SMS poruka pričajući o najbezveznijim sitnicama s prijateljima koji se dosađuju koliko i vi. A leto nikako da prođe.
Ne izgleda ovako za sve tinejdžere, ali izgleda za mnoge. Dugo očekivano i željeno leto i letnji raspust postanu predugo vreme dosade – nije baš da vas oduševi kada ponovo počne škola, ali bar dobijete nešto što ćete da radite i/ili obaveze koje ćete izbegavati.
Šta učiniti da vam leto ne prođe u dosadi? Potrudite se da izađete napolje, za početak. Prošetajte se, makar sami. Volite da čitate, što možete i kod kuće? Izađite i knjigu ili strip ponesite sa sobom. Pokušajte da sami sebi ograničite upotrebu Fejsbuka na dogovor za nalaženje s prijateljima, a ne da ceo dan provedete na Internetu. Nalazite što više izgovora da izađete iz kuće, što više zanimljivih stvari koje biste mogli da radite napolju. Plivanje, šetnja, vožnja bicikla ili rolera, basket, fudbal, ništa od toga ne možete kod kuće, okupite prijatelje i zabavite se. Želite da gledate film? Idite s prijateljima ili sami u bioskop.
Nije lako pokrenuti se. Ali vredi, i bitno je da izađete iz kuće, već tada ćete se osetiti bolje. Jednom kad zaista počnete da tražite umesto da unapred sve odbacujete kao smor, nalazićete sve više zanimljivih stvari kojima možete da se bavite i leto će vam začas proći. Dosadno leto tokom kojeg ne znate šta ćete? Zaboravićete šta je to.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

dosadafejsbukizlasciletoraspusttinejdžeri
Komentari (0)
Dodaj komentar