Ljubljenje je zdravo!

Naravno da je ljubljenje lepo, ali tu se priča o blagodetima poljupca nikako ne završava. Najpre, dobro je za zdravlje tvojih zuba. Pitaš se kako? Ljubljenje podstiče lučenje pljuvačke, koja ima funkciju spiranja delova hrane. Na taj način, i bez davanja novca na skupe paste, vršiš prevenciju stvaranja zubnog plaka!

Klinička ispitivanja su pokazala da dodiri, uključujući tu i ljubljenje, smanjuju krvni pritisak, stres i poboljšavaju imunološko stanje organizma. U usnama se nalazi veliki broj nervnih završetaka. Kada se tvoje usne sastave sa usnama partnera, to izaziva pravu vatru doživljaja. Povećava se brzina otkucaja srca, krv struji ka licu, možda se čak i oznojiš.

Zvuči kao aerobik? I jeste. Jedan strasni poljubac sagori 6,4 kalorija u minutu (u poređenju sa 11,4 kalorija koje trošiš pri džogiranju). Ozbiljan francuski poljubac aktivira 34 mišića lica. Mnogi smatraju da se time sprečava nastanak bora i usporava proces starenja.

Poljupci su sjajni kada su u pitanju sve neravnine na usnama. Oni naše usne održavaju mekim i punim, i naravno – spremnim za nove poljupce. Kad smo već kod ove teme, da li si znao/znala da je najduži poljubac trajao 17 dana i 10 sati? I, prema jednom nemačkom listu, prosečna devojka će poljubiti 79 momaka pre nego što se uda.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar