Ljudi lete kao ptice

Da li ste nekad sanjali da letite kao ptica? Ko nije? San o letenju star je koliko i ljudska vrsta – i to „onom pravom“ letenju. Jeste, avioni već neko vreme postoje – ali to nije to. U avionu ste zatvoreni, nemate pregled na predele ispod vas, ne osećate vetar na licu (doduše, i ne smrzavate se – na visinama je prilično hladno).

Dobro, postoje i zmajevi (mislimo na naprave nalik na vazdušne jedrilice), samo što vam je za njih neophodan vetar – to je više jedrenje na vetru (veoma prijatno i nimalo bezopasno) nego pravo letenje. Treća mogućnost bila je (i dalje je) skok padobranom – to je zapravo pad, ali imate jedan minut pre nego što bi trebalo da otvorite padobran, i u toku tih 60 sekundi zaista se osećate kao da letite (moguće je postati zavistan od ovog osećaja). Ipak, sa napretkom tehnologije, dolaze mnoge novotarije, pa tako i mogućnost da poletite nalik na pticu – i da to zaista bude letenje, a ne jedrenje niti padanje.

Prošle godine (31. jula 2003) Feliks Baumgartner (ima 34 godine) je poput ptice preleteo Lamanš. Danas to može da uradi svako – za određenu cenu. O čemu se radi? Nedavno je započela serijska proizvodnja „ljudskih krila“ konstruktora Albana Gajslera. Kako to konkretno izgleda možete da vidite na slici. Cena? Nije baš sitnica – tri hiljade evra. Nije baš nešto što možete da kupite od džeparca, zar ne?

Čak ni na razvijenom zapadu to nije suma koju bi neko olako izdvojio, ali, s obzirom na večnu ljudsku ljubav prema letenju, ne sumnjamo da će se ova serijska proizvodnja „ljudskih krila“ finansijski isplatiti. Još uvek ste premladi da bi vam roditelji tako nešto dopustili, čak i kad biste imali novac za to? Ne brinite – krila mogu da sačekaju, a dotad možete da nastavite da sanjarite o letenju.

Ako vas je ova priča zainteresovala, želite da saznate više, i znanje engleskog vam je dovoljno dobro za čitanje tekstova, čitajte o „ljudskim krilima“ i pogledajte fotografije i dva filmića.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar