Mapa života

Šta je to što tebe izdvaja od drugih, što te čini jedinstvenom? Kako da upoznaš sebe malo dublje, iskrenije, i da uočiš šta je to što te pokreće i ka čemu stremiš u životu?

Uzmi nekoliko časopisa, (modnih, ženskih, muzičkih, bilo kojih), prelistavaj ih i kako ti zapadne nešto zanimljivo za oko, ti to iscepaj ili bolje iseci, i idi dalje (naravno, nadam se da su časopisi tvoji i da nisu u pitanju novi brojevi nego neki stariji), seci reči, brojeve, slike, cele rečenice ili pozadinu u boji koja ti se dopada. Onda uzmi poveći karton ili hamer ili blok br. 5 (iz osnovne škole još blok) i napravi kolaž od svih stvari koje si isekla. Malo se udalji od novonastalog kolaža ili ga zalepi na zid. Šta vidiš? Razne boje i oblici će ti reći dosta toga o tvom karakteru, reči koje si isekla možda su samo neka imena mesta koja bi želela da posetiš, ili imenice i pridevi koji baš tebi odgovaraju, koje ili želiš da čuješ ili nekome da ih uputiš. Interesantno je i zabavno, možeš kolaž napraviti zajedno sa drugaricom i tako ćete jedna o drugoj dosta saznati, a ujedno i svaka o samoj sebi.

Nešto će te iznenaditi, možda neka fotografija ili neki oblik koji si isekla. Zapitaj se šta je to što se ponavlja, da li je boja u pitanju, slika, ili neka specifična reč. Koliko si ti „daleko“ od tih slika i izraza, i da li je to sve ka čemu ideš, stremiš? Da li ima ljudi i životinja u napravljenom kolažu ili su samo neki apstraktni oblici u pitanju? Da li nešto od toga često sanjaš? Pokušaj sama da rastumačiš što su baš te stvari tebi bitne i šta one predstavljaju.

Boje govore dosta. Tamne boje privlače uglavnom mirne, povučene osobe koje su „u svom svetu“ i retko šta ih može iznervirati, to su isto tako umetničke duše. Svetle boje kao što su žuta, narandžasta, jarko crvena, prijaju osobama otvorenog duha, pričljivim, veselim, i one lako sklapaju prijateljstva, vole da su u centru pažnje. Naravno, ove stavke nisu apsolutne i uvek postoji izuzetak. Ako ima životinja u kolažu, to su ili one koje imaš kao kućne ljubimce ili sa druge strane, životinje čije ti se osobine sviđaju.

Kaže se da „duša govori u slikama a glava u rečima“. Možda je to jedino što ti je dovoljno da malo bolje upoznaš samu sebe kroz taj kolaž ili nekog dragog kome to možeš predložiti da uradi. Zanimljivo je i posle nekoliko dana ponoviti sve isto, i videćeš, kolaž će biti drugačiji (ne samo zbog promene časopisa koje koristiš) jer ćeš se i ti sama osećati drugačije svaki put kada to pokušaš. Ali ma koliko puta da ga uradiš, neke stvari će se ponavljati i biće ti još lakše uvideti šta je tebi najbitnije – ako to već sama ne znaš.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar