Mentalna priprema za popravljanje ocena

Kraj školske godine je blizu, što za mnoge znači da pod hitno treba popraviti ocene. A da bi to popravljanje ocena prošlo što je moguće uspešnije, treba se za njega pripremiti – evo nekih predloga kako da to učinite.
Za početak, razmislite o tome zbog čega ste nanizali loše ocene, šta je to što vas je sprečavalo da redovno učite. Bežali ste s časova? Niste radili domaće zadatke? Stalno ste izlazili, a uopšte niste učili (i onda, pospani od izlazaka, maltene biste prespavali i one časove na kojima se pojavite)? Neke stvari, ili mnogo stvari, jednostavno niste razumeli, nemate ni najblažu predstavu o čemu se tu radi? Jednom kad ustanovite šta je to zbog čega su vam ocene loše, znaćete i šta da preduzmete kako biste situaciju popravili – bez izlazaka dok ne popravite ocene, dodatna pomoć oko razumevanja gradiva i slično.
Niko nije samo đak, svako ima i još nekakav život, prijatelje, porodicu, dečka ili devojku… I u tim drugim oblastima života mogli bi da postoje problemi zbog kojih vam je previše teško da se koncentrišete na učenje. Ako je moguće, probleme rešite kako vas ne bi opterećivali (mnogo lakše reći nego učiniti, naročito u kratkom roku), a ako to nije izvodljivo, pokušajte bar da problematičnu situaciju "sklonite u ćošak" dok ne prođe gužva s popravljanjem ocena. Na primer, ako imate problema s dečkom ili devojkom, zamolite ih da se neko vreme ne viđate, dok ne popravite ocene, ili ako se vaši roditelji stalno svađaju, razmislite da nađete neko drugo mesto za učenje, kao što je biblioteka, one su obično dovoljno tihe i dobro osvetljene, i u njima nema mnogo toga što bi vam odvuklo pažnju s učenja.
Ovakva priprema vam ne garantuje dobre ocene, i dalje je potrebno sesti i naučiti, ali vam može pomoći da za učenje imate bolje uslove i da vam budu veće šanse za uspeh. Srećno!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

popravljanje ocenapriprematinejdzeri
Komentari (0)
Dodaj komentar