Mobing u školi (2)

Pisali smo o tome šta je to mobing i kako izgleda u firmama (gde je pojava prvo primećena), a koji bi ekvivalent bio u školi. Danas možete pročitati o tome šta da učinite ako ste žrtva mobinga.
Pokazalo se da je najefikasnije ako se direktno suprotstavite moberu, jer se često dešava da mober počne s blažim bockanjem ili malo neumesnim šalama, pa se to s vremenom razvije u nepodnošljivo maltretiranje, a da mober čak nije u potpunosti svestan kako to deluje na žrtvu niti koliko joj smeta. Zato je dobra taktika, ako je nastavnik taj koji vas na ovakav način maltretira, da mu jasno, pred celim razredom, ali i smireno i argumentovano, kažete kako se osećate zbog načina na koji vas tretira. Ako je odeljenje to koje vas maltretira, opet je potrebno da im to kažete jasno, smireno i argumentovano, i to pred razrednim starešinom (niste tužibaba ako se pred razrednim starešinom žalite na mobing).
Pokušali ste, ali nije urodilo plodom? Ne odustajte! Sledeći korak jeste da se obratite svojim roditeljima – uz dovoljno argumenata da im bude jasno da se radi o nečem ozbiljnom, ne o tome da vas vršnjaci malo bockaju ili da vam je nastavnik dao jedinicu onda kad niste umeli ni da beknete – a oni će potom razgovarati sa školskim psihologom i/ili s direktorom škole. U Švedskoj je, recimo, mobing protivzakonit, a mada kod nas još uvek nema takvog zakona, maltretiranje nikada nije poželjno niti opravdano ponašanje, ko god i zbog čega god da ga sprovodi.
U krajnje baksuznom slučaju da čak ni vaši roditelji ne uspeju da se izbore za to da u školi prestanu da vas maltretiraju, uz njihovu pomoć vam preostaje mogućnost da promenite školu – u novoj sredini bi vam, u takvoj situaciji, smesta laknulo, plus biste imali novu šansu da steknete drugačiji status, ovog puta mnogo bolji.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

maltretiranjemobermobingškola
Komentari (3)
Dodaj komentar
  • Anonimni

    oš,,kozarac“ ima direktora ,koji je veliki kompleksaš, jedna jaka seljačina,koja se prazni maltretirajući sve oko sebe.Kupio je privatni fakultet tako je došao do diplpme,inače bavi se prodajom i uzgojom voča.Strašno…

  • Mirjana L

    Mislim da ova tema zaslužuje stalno i detaljno pisanje i istraživanje, jer je mnogo zatupljeniji nego što se pretpostavja. Pozdrav, Mirjana

  • Nina N

    Ideja je dobra, ali mislim da su činjenice uzete suviše objektivno, kao i rešenja! Treba navesti par konkretnih i malo detaljnijih objašnjenja za pomoć, posebno kada je u pitanju škola! Kako se ponašati sa tom osobom, izuzev žešćeg suprotstavljanja, ali bez pomoći drugih!