Mrze vas jer ste bolji od njih

Ima onih koji veruju da ih svi mrze, i to iz ljubomore – mrze ih jer su bolji od svih. Mada se može desiti da vas neko ne podnosi jer ste u nečemu bolji od njega ili nje, teško da će vas zbog toga mrzeti baš svi – ako vas niko ne podnosi, najverovatnije razlog ipak nije u tome što su ama baš svi zlobni.
Istina je, ima onih koji očima ne mogu da vide one koje smatraju u nečemu boljem od sebe, naročito ako je ta osoba bolja u onome što je zavidljivcu bitno. Tako, neko neće moći da podnese bolju ribu od sebe, ili nekog ko bolje peva, ko je popularniji u društvu i ljudi ga/je više vole, nekog ko je bolji u sportu, jači, bolji u nekom školskom predmetu, nekog koga nastavnici vole jer se lepo ponaša (ne ulizuje se nastavnicima, samo se prema njima ponaša pristojno i s poštovanjem)… I onda će zavidljivac ili zavidljivica tu bolju osobu da ogovara, spletkari joj iza leđa, vređa je, pokušava da je povredi. Nažalost, takve stvari se dešavaju.
Međutim, teško da će nekoga mrzeti ama baš svi, da će svima da smeta što je ta osoba bolja od njih. Desi se nekad da izuzetno dobar đak poveruje da ga/je svi mrze zbog uspeha u školi i na takmičenjima, ili da lepotica ili super frajer pomisle da ih ne podnose zbog izgleda, ili nešto slično, ali najčešće ispadne da se uopšte ne radi o tome.
O čemu se, onda, radi? Nekada se radi o najobičnijoj zabuni. Recimo, taj super đak je povučen u društvu, nije baš spretan u komunikaciji, i onda svi poveruju da je zbog uspeha u školi "digao nos" i sve ih posmatra s visine, kao i da je štreber i smor koji samo na ocene misli i niti mu je do društva, niti do izlazaka i zabavljanja – a taj super đak bi zapravo baš voleo da se druži i da izlazi, samo je nespretan u komunikaciji i ne zna kako da priđe drugima. Ili, za super ribu poveruju da je uobražena jer tako fenomenalno izgleda, a ona je zapravo sasvim normalna druželjubiva devojka koju boli što tako misle o njoj. Ta vrsta problema obično može da se reši osmehom i malo većom prijemčivošću, i prilaženjem ljudima i pričanjem s njima, makar i trapavim u početku, koliko da vide da se ne izdvajate od njih, da ne mislite da ste iznad svih i da vam niko nije ravan.
Nekada se pak radi o tome da osobu koja je u nečemu uspešna ne izbegavaju zbog toga, niti joj zavide, nego je ta osoba neprijatna i ružno se ponaša prema drugima, bilo da se radi o nadmenosti, vređanju drugih, ponašanju kao da svi treba da padnu na kolena pred njom i budu srećni što ih je počastvovala svojim prisustvom… Tada se ne radi o tome da je mrze jer je u nečemu uspešna, nego je ne vole jer se odbojno ponaša.
Ukoliko se osećate kao da vas svi mrze jer ste bolji od njih, razmislite ponovo. Kako se ponašate prema njima? Da li vređate ljude i smatrate da su ispod vas? Ili ste, možda, povučeni i ni sa kim ne pričate, pa su vas zbog toga pogrešno procenili? Ukoliko se nasmešite ljudima i lepo se ponašate prema njima, zaista nije verovatno da će vas bilo ko mrzeti.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

mrznjaproblemitinejdzeri
Komentari (0)
Dodaj komentar