Nagovaraju vas na nešto što ne želite

Kada ste tinejdžer, lako vam se može desiti da pomislite da svi nešto hoće od vas. Roditelji traže ovo i ono, nastavnici traže da učite, prijatelji bi sve i svašta hteli od vas, dečko ili devojka vas nagovaraju na nešto… Niti znate kako, niti želite da udovoljite svim tim zahtevima.
Sad, neke stvari koje se traže od vas su sasvim razumne, kao što je to da učite da biste imali dobre ocene i posle toga mogli da odaberete fakultet koji se vama sviđa, ili da barem povremeno sredite svoju sobu da ne biste živeli kao u svinjcu, da redovno održavate ličnu higijenu da se ne biste razboleli i da svi oko vas ne bi mislili da su u blizini tvora… Međutim, pored razumnih zahteva koje bi trebalo da se potrudite da ispunite, ima i onih drugih – a nije uvek lako napraviti razliku.
Na primer, vaš dečko misli da ste veoma lepi i da bi trebalo da idete na kurs za manekene i fotomodele, da biste tako mogli da napravite sjajnu karijeru – ali vi ne želite da budete manekenka, ne dopada vam se da svi zure u vas. Ili, vaši roditelji žele da budete pravnik, a vama to deluje kao nešto smrtno dosadno i ne želite time da se bavite. Šta učiniti?
Za početak, pažljivo razmisliti o zahtevu koji vam se postavlja. Da li je to zahtev čije bi vam ispunjavanje donelo nešto dobro i otvorilo vam različite mogućnosti u životu (ne govorimo sad o zahtevima tipa: „Izbaci to đubre već jednom!“), kao što je zahtev da učite pa da možete kasnije da birate fakultet i posao kojim ćete se baviti? Ili je to nešto što vas usmerava negde gde ne želite da idete, kao što je bavljenje poslom kojim ne želite da se bavite, makar vam to i donelo novac (donose i drugi poslovi novac, a ne samo taj jedan na koji vas usmeravaju)?
Ukoliko se radi o prvoj varijanti, o nečemu što vama kasnije daje veću mogućnost izbora među lepim stvarima u životu, zahtev bi trebalo poslušati. Ali, ako se radi o nečemu što bi u velikoj meri odredilo vašu budućnost na način koji vam se uopšte ne dopada, to je nešto što treba odbiti (otvoreno, ili, ako to nije moguće, makar u sebi, pa se, kad se osamostalite, ipak bavite onim čime želite) – jer se radi o vašem životu, a odluke o specifičnom načinu na koji ćete ga živeti ipak treba da donesete vi.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

budućnostprijateljiroditeljitinejdzerzahtevzivot
Komentari (0)
Dodaj komentar