Nagovorili su vas da probate cigarete

Nekad se desi da vas prijatelji nagovore na nešto što zapravo nije dobro za vas, na primer, da probate cigarete. Pristanete zbog njihovog nagovaranja, iako ne želite to da učinite, a onda se osećate loše jer ste uradili nešto što ne želite. Osetite se nekako zagađeno.
Takve stvari se dešavaju – desi se i da vas prijatelji nagovore na nešto znatno gore nego što su cigarete (na isprobavanje neke droge, recimo, ili na kriminal, nasilje…). Pošto ste uradili nešto što niste želeli, pošto ste uradili nešto što smatrate lošim, i vi se loše osećate. To je normalno.
U takvim prilikama bitno je da ne krenete samo u beskraj da krivite sebe. Napravili ste grešku i popustili pod pritiskom prijatelja – niste ni prvi ni poslednji. Normalno je da osetite krivicu pa i određenu dozu bespomoćnosti jer ste popustili, jer se niste suprotstavili, ali nemojte se zadržati na tome. Upotrebite ta osećanja kao snagu i motivaciju za nešto bolje.
Isprobali ste i sada znate na kakva vas osećanja isprobavanje cigareta (ili šta ste već isprobali) navodi – navodi vas da se osećate loše. A ne želite da se osećate loše, zar ne? Sledeći put kad prijatelji pokušaju da vas nagovore na to, suprotstavite im se. Ne kažemo da morate da se svađate, daleko od toga, jednostavno im recite da vam se to ne dopada i da to ne želite da radite. Ako su vam stvarno prijatelji, poštovaće to i neće vas dalje terati – pravi prijatelji neće želeti da vas teraju na nešto od čega se vi osećate loše. Bilo bi lepo reći da će se možda čak i povesti za vama, da će i oni odustati od svojih loših navika; nažalost, to se najčešće ipak ne desi.
A ako nastave da vas nagovaraju na ono što ne želite? Onda možda ne bi bilo loše da razmislite o tome koliko su vam oni zaista prijatelji; možda biste mogli da nađete prijatelje koji vas ni na šta ne teraju i kojima ste super baš takvi kakvi ste.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

nagovaranjepušenjetinejdzeri
Komentari (0)
Dodaj komentar