Ne biti žrtva (2)

Juče smo pisali o prirodi nasilnika, kao i o njihovom načinu biranja žrtava koje će maltretirati. Rekli smo da će uglavnom izbegavati osobe koje izgledaju sigurno u sebe, pa je zato korisno znati kako da povećate svoje samopouzdanje.
U principu, imaćete samopouzdanje ako ste u nečemu uspešni. Ne morate biti nikakav genije ni šampion u bilo čemu, dovoljno je da vam nešto dobro ide. To može da bude neki školski predmet, ili imate neki hobi u kome ste dobri, ili umete u društvu i smatraju vas za dobrog prijatelja/prijateljicu, umete s momcima/devojkama, ili umete dobro da slušate… Svako je dobar u nečemu – podsetite sebe na ono što vam dobro ide, na neki uspeh (može da bude i, recimo, „kul“ kombinacija nekoliko ukusa sladoleda koje ste u trenutku dosade smislili, ne mora da bude nešto krupno), i odmah ćete se osetiti sigurnije, i to će se na vama i primetiti.
Još jedan dobar način za povećavanje samopouzdanja jeste da trenirate neki sport (može da bude neka borilačka veština, pa da naučite ponešto i o samoodbrani, ali može i bilo koji drugi sport). Ne morate tu biti nešto fenomenalno dobri, važno je da vam prija. Posle izvesnog vremena bavljenja sportom – već nakon tri do šest meseci – osetićete kako stičete veću i bolju kontrolu nad sopstvenim telom. Nije obavezno da postanete ekstra jaki ili spretni ili brzi, neku kontrolu nad telom (tim koje se u pubertetu svaki čas menja i čini vas veoma nesigurnim) sasvim sigurno ćete steći, i od toga ćete se osećati primetno sigurnije, što će se na vama, bili vi svesni toga ili ne, jasno videti.
Ukoliko ta mogućnost postoji u vašem gradu, i ako za to imate uslove, učenje jahanja je odlična ideja (naravno, treba i da volite konje i da vam se dopada jahanje). Zašto baš jahanje? Zato što, da bi konj prihvatio da vas nosi a da to ne bude pod komandom instruktora, on mora da vas vidi kao sebi dominantno biće. Konj, nekoliko puta veći od vas, znatno teži i mnogo jači treba da vas prihvati kao autoritet – a konja ne možete slagati. Ne brinite, ovo nije tako teško kao što po ovom opisu može delovati, jer je tu instruktor pa se postepeno, instinktivno, navikavate na ideju da vi zapovedate stvorenju toliko većem i jačem od vas, i to vam s vremenom postane prirodno. Osećaj sigurnosti i autoriteta koji na ovakav način steknete biće i te kako vidljiv svima oko vas, pa će se i nasilnici najčešće opredeljivati da nađu neku lakšu žrtvu. Plus je i jahanje, kao i svi ostali sportovi, zdravo.
Šta ako ipak osećate strah, ako se ipak osetite isprepadano? Ne brinite zbog toga – svako se nekad uplaši. Samo se potrudite da to ne pokažete, da delujete smireno. Hoće li vam to uspeti? Ako postoji nešto u vašem životu zbog čega se osećate uspešnim, ako imate unutrašnju snagu, hoće, jer se ta snaga oseti. Osete je ljudi sa strane; recimo, nije neuobičajena situacija da se vi osećate nesigurno u sebe, dok ljudima sa strane delujete sasvim smireno i normalno.
Da rezimiramo: ukoliko malo poradite na svom samopouzdanju, ukoliko nađete nešto u svom životu što vam dobro ide (plus i treniranje nekog sporta, naročito jahanja, može da pomogne), delovaćete dovoljno sigurno u sebe da većina nasilnika pomisli da će im biti lakše da odaberu nekog drugog. Stopostotne garancije da vas niko nikada neće napasti ne postoje, ali će se većina onih sklonih maltretiranju slabijih „kačiti“ za nekog drugog.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

nasiljenasilniciotpor nasiljusamopouzdanježrtva
Komentari (0)
Dodaj komentar