Ne ispuštajte svoj razum i mladost – sekte u Srbiji (IV deo)

Nadamo se da vam nismo dosadili pričom o sektama, uostalom, to je za vaše dobro. Uf, ovo mora da je zazvučalo kao kad vas neko tera da jedete neku užasnu hranu samo zato što ima vitamina, pa kao, to je za tvoje dobro… Evo obećavamo da ćete sledeći put ugledati nešto mnogo vedrije, ali ovaj put ćemo videti šta nam je činiti ako otkrijemo da je neko nama blizak u sekti.

Ako se nađete u takvoj situaciji, odlučujuću ulogu ima vaš stav prema žrtvi, nije važno da li se radi o prijatelju, članu porodice… Ono što nikako ne smete da radite jeste da prebacujete sebi u slučaju da se radi o članu porodice na primer – to neće ničemu koristiti i ne vodi nikuda. Vaša naklonost je veoma važna jer bez obzira na to što odbacujete sektu kojoj žrtva pripada, morate pokazati da nikada nećete prestati da mu/joj poklanjate pažnju i ljubav.

Nikada ne napuštajte žrtvu, jer ljubav, naklonost i poverenje koje ste poklonili partneru ili prijatelju ostavili su na njima trag. Nijedna, ma koliko podmukla tehnika, ne može to da izbriše. Ako planirate da žrtvu preobratite i tako je vratite nazad, zaboravite na tu soluciju. Imajte u vidu da će se u sekti od žrtve tražiti novac, pa budite pažljivi da mu/joj ne pozajmljujete novac ili kupujete skupe poklone, jer takve stvari obično završavaju kod vođe grupe.

Potrudite se da o sekti prikupite što više informacija. Zapisujte sva imena, brojeve telefona, sve adrese koje se odnose na sektu i ljude sa kojima žrtva kontaktira. Ovo može biti od velike pomoći prilikom lečenja, a isto tako i pri raskrinkavanju neke sekte. Na kraju krajeva, potražite i savet od stručnjaka, najpre psihologa ili psihijatra, a ako je potrebno, i od nekog stručnjaka koji se bavi proučavanjem sekti.

To bi bilo to. Ovde završavamo priču o sektama sa nadom da više nikada nećemo morati da se susretnemo sa tim fenomenom. Nadamo se da vam je ovaj svojevrsni informator pomogao da shvatite i razgraničite neke stvari. Ipak, vaš život je u samo vašim rukama, ne bacajte svoje godine uzalud – pamet u glavu!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar