Ne izbegavati doktore

Nema nikog ko voli da ide kod doktora, ali su oni nekad neophodni – a ima onih koji će izbegavati odlazak kod doktora, odlagaće ga ili uopšte neće ići, i to čak i kada imaju ozbiljan problem koji bi se mogao dodatno pogoršati. Nemojte i vi tako!
Nekad se ne radi o kompletnom izbegavanju doktora. Primer iz života: ona ide na balet, obožava taj balet i ne može da zamisli život bez njega, a počela je da oseća bolove u kolenu. Išla je kod lekara više puta, bila na nekakvim terapijama koje joj nisu nimalo pomogle, i sad više ne ide kod doktora. Nisu joj ništa pomogli, zašto bi otišla? I šta ako joj zabrane da se bavi baletom, a ona to toliko voli? Bolje da samo nastavi tako, možda problemi prođu sami od sebe.
Ovakav pristup nije dobar jer je sasvim moguće da problem ne samo da neće proći sam od sebe nego će se dodatno pogoršati. Nekada se čak desi da je problem bilo moguće ranije rešiti, ali se s odlaskom kod lekara čekalo dok nije postalo prekasno – prekasno bi na primeru devojke koja obožava balet značilo da više nikada neće moći da se bavi baletom, možda ni da hoda normalno.
Kad imate zdravstveni problem, idite kod lekara. Nemojte bežati. Naravno da ne treba ići kod doktora čim kinete, ali za ozbiljan problem jeste potrebna stručna pomoć. Ne zaboravite da ne morate uvek da idete kod istog doktora, ako vam on nije pomogao da rešite problem. Možete tražiti i mišljenje drugih doktora, a u primeru baleta, možete i nastavnike baleta pitati za doktore koji su specijalizovani za probleme koji mogu nastati usled bavljenja tom aktivnošću – oni bi vam mogli ne samo pomoći s problemom koji sad imate nego vas i naučiti šta da radite pa da izbegnete da vam se to ponovo desi.
Nisu jedine mogućnosti da ili idete kod uobičajenog doktora iz doma zdravlja, ili da ne idete kod lekara uopšte ako vam onaj iz doma zdravlja nije pomogao. Možete potražiti i drugog stručnjaka, možete rešiti svoj problem – a to teško da će se desiti ako sve lekare odreda izbegavate i bežite od njih.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

bežanjeboldoktorizbegavanjeodgovornostproblemiskrivanjetinejdžerizdravlje
Komentari (0)
Dodaj komentar