Ne može se bez… (1)

Ima nekih stvari u životu za koje mislimo da su vrlo korisne, praktične, prijatne – mada znamo da bismo, u suštini, mogli i bez njih, jer zaista nisu neophodne. Ne bi nam bilo sasvim prijatno, ali vremenom bismo se navikli, i bilo bi sve u redu. Za neke stvari jeste tako, ali ima i onih koje ne samo što su korisne već bez njih (ili neke zamene za njih) zaista ne možemo (i ne mislimo pri tom na hranu i piće). Koje su to stvari? Saznajte!
Dodir: fizički dodir. Zamislite život bez maženja, dodirivanja, poljubaca… Zvuči grozno, zar ne? A ipak, ne zvuči baš kao da bismo umrli bez toga? E, tu već niste u pravu! Naučnici su, recimo, utvrdili da bi bebe umrle da ih roditelji (ili neko drugi) ne maze. Zagrliti dečka ili devojku, golicati prijateljicu, poljubiti mlađu sestru za laku noć i slično – sve su to stvari koje veoma pozitivno utiču na ljudsku psihu, čine da se osećamo voljeno i sigurno. Zato, ne stidite se dodirivanja! I ne zaboravite da je dečacima dodir potreban isto koliko i devojkama!
Laž: ovo već ne zvuči lepo, ali svako slaže bar jednom ili dvaput dnevno. Tu su laži iz potrebe (kao: "Nemam vremena", kad nešto ne želite da uradite – a vreme se, uz dobru organizaciju, gotovo uvek može naći), preterivanje (kao: "Onaj sladak dečko me je cele noći gledao" – teško da će vas bilo ko bukvalno cele noći gledati), neiskreni komplimenti… Sitnice, ali ipak laži. Laži nisu vezane za pol: i dečaci i devojke lažu podjednako. Dečaci će pre slagati da bi sebe prikazali u lepšem svetlu, a devojke da ne bi nekog povredile, ali sama količina laži je ista.
Ogledalo: jeste li ikad probali da se našminkate bez ogledala? Šalu na stranu, ogledalo vam pomaže da budete svesni svog izgleda, što je naročito važno u pubertetu, kada vam se izgled stalno menja. Tako bolje upoznajete sopstveno telo i učite da ga volite.
A šta rade slepi ljudi? U redu, oni ne koriste ogledalo – ali imaju podjednaku potrebu da upoznaju svoje telo, što čine posredstvom dodira, mirisa i sluha. Nije da biste baš umrli bez ogledala, ali ono igra zaista važnu ulogu u vašem životu – i to nema nikakve veze sa tim da li je neko "narcis" ili nije.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

neophodnositniceživot
Komentari (0)
Dodaj komentar