Ne želite da se glupirate s njima

Prijateljstva su neretko super, ali se nekad dešavaju i nezgodne situacije. Recimo, to što su vam neki ljudi prijatelji ne mora da znači da se vama radi ama baš sve isto kao i njima, a to može da dovede do neodobravanja i zadirkivanja s njihove strane, nekad i do nečega grubljeg.
Na primer, vaši prijatelji, inače sasvim normalno društvo (inače se ne biste ni družili s njima), vole povremeno da se glupiraju. Pričaće jako glasno, dovikivati se iako stoje jedni pored drugih, nije da se dovikuju s brda na brdo, veoma glasno će se smejati, a kad ih neko zbog sve te buke pogleda, dobacivaće i zadirkivaće te ljude. Nije da oni misle time nekog da povrede, samo im je zabavno, a vama ne prija da se tako ponašate i zato to i ne radite. Možda je s vama još neko ko isto tako ne voli da se ponaša na opisan način, pa zajedno mučite istu muku: naime, vaši prijatelji vas zadirkuju, a nekad u tom zadirkivanju baš i nisu nežni, očigledno im nije po volji što se vi tu nešto izdvajate. Niste sigurni šta da mislite – možda su vaši prijatelji u pravu, možda treba da se ponašate kao oni, da se ne izdvajate iz grupe? A opet, vi jednostavno ne želite tako da se ponašate – da li, da bi zadržali prijatelje, morate da radite nešto što nimalo ne želite?
U prijateljstvima je normalno da s vremena na vreme uradite nešto što vam se i ne radi nešto posebno, radije biste nešto drugo, baš kao što je normalno i da drugi nekad udovolje vama, da urade ono što se njima ne radi nešto posebno. Međutim, ovakva vrsta kompromisa – neophodna već i kad je dvoje prijatelja u pitanju, a kamoli veća grupa u kojoj je nemoguće da se svima uvek radi isto – jeste jedno, a prisila da radite nešto što uopšte ne želite je nešto sasvim drugo, nešto na šta niko nema prava da vas prisiljava. Zaista niste dužni da se na takav način prilagođavate prijateljima.
I, šta da uradite? Možete pokušati da prijateljima, bez vređanja i povišenog glasa, kažete da zaista ne želite da se ponašate na takav-i-takav način, nemate nameru da se izdvajate nego je to nešto što ne volite da radite, i da ih zamolite da prestanu da vas zadirkuju zbog toga. Možda će da upali, možda i ne. Druga varijanta je da nastavite da odbijate da se ponašate onako kako ne želite – bez svađe, jednostavno nemojte to da radite – a kad vas zadirkuju, okrenite to zadirkivanje na šalu. To je dobar način da sačuvate tu svoju različitost od prijatelja, a da im istovremeno pokažete da ste i dalje deo grupe i da ste u stanju da se smejete zajedno sa njima. Ako se po drugim tačkama dobro slažete sa njima, vremenom će već prihvatiti da ste vi takvi, a zadirkivanje će postati samo još jedna zajednička igra.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

grupaizdvajanjeponašanjeprijateljstvotinejdžeri
Komentari (0)
Dodaj komentar