Ne znate čime želite da se bavite

Veliki broj tinejdžera će u toku sledeće školske godine morati da se opredeli koju srednju školu ili fakultet žele da upišu. Neki to već znaju, a neki nemaju ni najblažu predstavu čime bi u životu želeli da se bave. Moguće je da se zapitate da li je s vama sve u redu kad još uvek ne znate čime biste se bavili.
Potpuno je u redu da u vašim godinama još uvek ne znate čime želite da se bavite. Sasvim je moguće da za mnogo toga još uvek ne znate šta volite, šta vam se dopada, šta biste hteli – a pred vas se postavlja veoma ozbiljan zadatak, da odlučite kojom profesijom želite da se bavite tokom ostatka svog života, i da onda upišete školu koja će vas tome približiti.
Ima onih koji još od malih nogu znaju čime bi voleli da se bave, njihove sklonosti i sposobnosti su veoma jasno izražene, i oni s ovakvim odlukama nemaju nikakav problem. Ali, sasvim je normalna i druga varijanta – da ima nekoliko stvari koje su vam zanimljive, ali da nijednu od njih ne vidite kao nešto čime biste se bavili u toku četrdesetak godina radnog veka, ili da vas jednostavno ne zanima ništa.
Šta u takvoj situaciji? Opustite se. Odluka koju treba da donesete, premda nije nebitna, nije ni nešto oko čega treba paničiti, niti nešto čime ćete "zacementirati" ostatak svog života. I tokom srednje škole moći ćete da se predomišljate; i jednom kad završite fakultet, koji god da odaberete (ako uopšte budete išli na fakultet), moguće je da ćete se u životu baviti nečim sasvim drugim. Škole nisu jedino mesto na kojima se mogu steći potrebna znanja i veštine, daleko od toga, pa ako se kasnije predomislite, imaćete priliku da se posvetite novootkrivenom interesovanju.
Ukoliko još uvek ne znate šta biste a, recimo, smatrate da se nećete zaustaviti na srednjoj školi, gimnazija može da bude dobar izbor – posle nje moći ćete na bilo koji fakultet koji odaberete, a imaćete još nekoliko godina za odlučivanje. Uz to, moguće je obaviti testiranja i videti za koje stvari imate talenta, a šta vam nikako ne ide – to uglavnom i sami slutite, ali dođe korisno kao potvrda. Ono što bi bilo dobro izbeći jeste da upišete školu koja vam je apsolutno odbojna samo zato da biste ostali s nekim prijateljima. Prijatelje ćete sresti i u novoj školi, a sa starim prijateljima možete da nastavite da se družite i nezavisno od škole – nemojte godine svog života posvetiti školi u koju u startu uopšte ne želite da idete.
Izuzev toga, samo opušteno, naći ćete vremenom šta je to što vas zaista zanima kao životni poziv, a ako ispadne da ste u pogrešnoj školi za to, to će biti moguće nadoknaditi i postići ono što želite.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

biranjeizbornedoumicastrukatinejdžeri
Komentari (0)
Dodaj komentar