Neslaganje s najboljom drugaricom

U svakom prijateljstvu, baš kao i u skoro svakom međuljudskom odnosu, nekad dođe do neslaganja, pa i do sukoba. Neslaganje s najboljom drugaricom nekada ume da bude posebno problematično, što ne znači da će vam prijateljstvo biti ugroženo.
Zbog čega je neslaganje s najboljom drugaricom nekada posebno problematično? Zato što, sasvim moguće, ni vi ni ona niste navikle na sukobe te vrste. Ako se, recimo, s mlađom sestrom ili bratom svaki čas "kačite" oko nečega, takvi sukobi su vam normalni, mogu da budu izluđujući, ali je uvek tu uverenje da vam je to sestra ili brat i da ćete voleti jedno drugo i ostati brat i sestra čak i ako se svaki čas svađate. S najboljom drugaricom je drugačija situacija.
U velikom broju slučajeva, s najboljom drugaricom se super slažete, i to u jako mnogo stvari. Isto mislite o ovome i onome, isto osećate, u mnogo čemu su vam pogledi na svet slični… I onda, kad izbiju nesuglasice, ostave vas prilično zbunjenim – šta je sad ovo? Inače se super slažete, otkud odjednom ovaj sukob? Znate vi da je normalno povremeno se sukobiti s nekim, ali s tom osobom definitivno niste navikli na nesuglasice, navikli ste da možete da se opustite, budete svoji, i stvari se nekako prirodno uklope.
Uprkos tome što mogu da dođu kao šok, jednom kad prihvatite ideju da to što ste se sukobili s najboljom drugaricom nije ništa nenormalno, jer se ni sa jednom osobom ne možete složiti baš sto posto, sukobi s najboljom drugaricom nisu kraj sveta, a rešavaju se kao i sukobi s bilo kim drugim, po mogućnosti bez vrištanja i čupanja za kosu. U nekim situacijama je bolje odustati, onda kada se radi o nekom uverenju koje je njoj jako bitno, a vama nije (recimo, ona je ubeđeni vegetarijanac – tada stvarno nema smisla nagovarati je da proba "samo malo" vašeg sendviča sa šunkom koji je baš mljac ukusan), u nekim ćete insistirati na svome (onda kada se radi o nečemu što je vama od velike važnosti), a nekad ćete naći neko rešenje između.
Dobra "fora", kad imate sukob s drugaricom, jeste da je, ako je ikako moguće, ne optužujete, već da govorite o sebi, o tome kako se vi osećate kad ona uradi to-i-to što vam smeta. U nesuglasicama s najboljom drugaricom se najčešće i radi o tome da ste više povređene nego besne i iziritirane, a kada govorite o svojim osećanjima, to nije napad, jer joj ne kažete "ti si takva-i-takva", već "ja se tako osećam", što ona teško da može da opovrgne (šta bi vam rekla, da ste samo uobrazile da vas je zabolelo?). Uz svest da to što ste se sukobile nije kraj sveta, kao i da je ona i dalje vaša draga drugarica, iako se trenutno oko nečega ne slažete, i uz nedostatak optužbi (i uvreda i nepristojnosti), i ova mala kriza u vašem prijateljstvu će proći, i mogla bi ga čak i ojačati, jer ste, eto, i kroz to prošle zajedno.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

neslaganjeprijateljitinejdzeri
Komentari (0)
Dodaj komentar