Nikako da prebolite prvu ljubav

Imali ste svoju prvu ljubav – dečka ili devojku, svejedno – i to, nažalost, nije trajalo večno. Možda ste raskinuli vi, možda vaš dečko ili devojka – raskid u svakom slučaju boli, čak i ako raskidate vi i čak i ako raskidate jer ste se zaljubili u nekog drugog. Još dugo vam je ostao taj bol. Svi su vam pričali kako vreme sve leči i kako ćete ih s vremenom preboleti. Sada imate novog dečka ili devojku. Imate i dobru ekipu, prijatelje do kojih vam je stalo. Kod kuće je sve manje-više standardno, u školi nije ništa lošije nego ranije. Ipak, niste sasvim srećni.

Problem je što i dalje mislite na bivšeg dečka ili devojku. Još uvek vam nedostaju. Nekad mislite kako je to što uopšte razmišljate o bivšem ili bivšoj nefer prema vašem sadašnjem dečku ili devojci, ali ništa tu ne možete da uradite. Još uvek razmišljate o svojoj prvoj ljubavi. Nedostaje vam – ništa ne pomaže što znate da veza nije uspela i da teško da bi uspela čak i kada biste ponovo bili zajedno. Pitate se da li je normalno što se tako osećate; da li je normalno što vam je i dalje teško kad vidite svoju prvu ljubav kako veselo ide sa nekim drugim. Zar ne bi trebalo da je već jednom prebolite i da možete da posvetite punu pažnju svojoj sadašnjoj devojci ili svom sadašnjem dečku?

Potpuno je normalno što vam je teško da prebolite svoju prvu ljubav. To može da potraje jako dugo (osim ako je ispalo da vam je veza sa prvom ljubavi bila katastrofalno loša – ali onda se cela ova priča ionako ne odnosi na vas). To je loša vest. Dobra vest: ipak nije potrebna večnost da se preboli prva ljubav.

Da biste olakšali sebi, okružite se prijateljima i provodite puno vremena s njima. Provodite i puno vremena sa sadašnjim dečkom ili devojkom i uživajte s njima. Nemojte ih porediti sa bivšima – svaki dečko ili devojka su priča za sebe i potpuno je i nepotrebno i beskorisno porediti ih sa nekim sa kim vam veza nije uspela.

Ne pomaže da naredite sebi da ne mislite na svoju prvu ljubav – jako je teško ne misliti na nekog. Umesto toga, potrudite se da uvek imate na šta drugo da mislite: na prijatelje, dečka ili devojku, usredsredite se na školske obaveze, upišite neki sport ili kurs jezika ili već nešto što vas zanima. Okupirajte svoj mozak sa što više različitih misli i aktivnosti.

Ukoliko tako postupite, s vremenom će vaš bol izbledeti. Teško da ćete zaboraviti svoju prvu ljubav, ali sećanje na nju više neće boleti – biće samo jedna lepa uspomena.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (2)
Dodaj komentar
  • Anđela Perić

    Tekst je zanimljiv, ali ne i istinit. Ovo nije način na koji može da se preboli prva ljubav, jer način verovatno i ne postoji. Uvek će postojati neka mala, možda čak i neprimetna osećanja koja ćemo čuvati za svoju prvu ljubav (nažalost)… :-(:’-(

  • Janko Kandić

    Tekst je veoma dobar, svaka čast autoru! Ima mnogo sličnih tekstova što se tiče prve ljubavi i njenih tragova, ali ovaj je za čistu desetku, po meni!