Njihov novi brak

Možda su vam roditelji razvedeni, možda je jedno od njih umrlo, moguće je da se vaši roditelji nikada nisu venčali… Mnogo je nepredviđenih životnih situacija usled kojih jedan roditelj (ili oba) može odlučiti da sklopi drugi brak. A vama to ne prija? Zastrašeni ste ili ljubomorni? Već zamišljate maćehu koja je nekim čudom pobegla iz bajke o Pepeljugi i ušetala u vaš dom. Šta ako i ta osoba ima svoju decu s kojom morate da živite, a ne slažete se baš najbolje…
Podsetite se – vaša porodica neće prestati da funkcioniše usled pojave novog člana. Nije prestala da funkcioniše ni kada se starija sestra udala i dobila dete niti kada se rodio vaš mlađi brat. Kakve god da su prilike, sigurno ste s vremenom naučili da se uklopite sa svakim novim članom porodice. Tako morate postupati i s novim partnerima svojih roditelja ili s njihovom decom.
To što su se vaši roditelji razveli ne znači da vas manje vole niti da će vas voleti manje ako se ponovo zaljube. Možda se ne slažete sa njihovim izborom ili činjenicom da će se ponovo venčati, ali morate shvatiti da je taj izbor njihov, a ne vaš. Ne budite sebični; razmišljajte i o sreći svojih roditelja. Ako su oni srećni, i vaš život će biti mnogo jednostavniji.
Kako treba da se postavite prema njihovim novim partnerima? Rešite se besa koji osećate prema novom bračnom drugu svog roditelja. Zapamtite da ta osoba nije vaša nova mama ili novi tata. Vi već imate svoje roditelje i njih niko ne može zameniti; niko i ne želi da zauzme to mesto. Razumljivo je da se osećate loše ako je jedan od roditelja umro, ako su vaši roditelji razvedeni, pa čak i ukoliko je jedno od njih dvoje rešilo da se ponovo venča. Ipak, nije u redu da usmeravate bes prema novim osobama u životu svojih roditelja. Nađite neke produktivnije načine da kanališete svoje emocije – pisanje, igranje košarke ili razgovor sa nekim ko će vas razumeti.
Potrudite se malo i poželite im dobrodošlicu u porodicu. Verovatno je i njima podjednako neugodno pored vas kao i vama sa njima – oni stupaju u već formiranu porodicu i traže svoje mesto u njoj. Ako znate da su dobri u matematici ili komplikovanim prirodnim naukama, obratite im se ukoliko imate problem s domaćim zadatkom. Zamolite ih da dođu na vašu košarkašku utakmicu. Spremite njihovo omiljeno jelo za večeru. Kako biste voleli da se drugi ponašaju prema vama ako biste se kojim slučajem našli na njihovom mestu? Ljubazno i sa uvažavanjem. Ako se budete ponašali tako, novi član porodice će to mnogostruko ceniti.
Potrudite se da ih dobro upoznate. Oni takođe imaju svoja interesovanja, porodicu, uverenja i mišljenja. Pre nego što ih potpuno i s prezirom odbijete, zašto ne biste saznali nešto o njima? Da li vole sport? Šta rade u slobodno vreme? Umeju li da poprave kola? Kakva je njegova porodica? Možete se iznenaditi i shvatiti da delite neka zajednička interesovanja.
Ako pokušate da se složite s tom osobom, da je poštujete pre nego što unapred odbacite takvu ideju, uspostavićete bolji odnos i sa svojim roditeljem. Naučićete i kako da se snalazite u komplikovanijim vezama u budućnosti. Ko zna? Možda će vam ta osoba postati čak i prijatelj.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

maćehanovi brakočuhroditelji
Komentari (0)
Dodaj komentar