Njima je neprijatno…

Roditelji povremeno imaju običaj da vam "njuškaju" po stvarima, što vas veoma nervira. S punim pravom – imate pravo na svoju privatnost, na svoju intimu. Naravno, kad vam tako preturaju po stvarima, može se desiti i da nađu nešto što nisu očekivali, što ih jako zbuni. Recimo, u jednoj od vaših fioka nađu kondom. Zamišljate kakva li su im bila lica nakon tog otkrića i ne možete a da se ne osećate zabavljeno – pa, kad vam preturaju po stvarima, ko im je kriv? U svakom slučaju, kad su pokrenuli razgovor o tome, počeli su sa: "Znaš, mi smo tražili to-i-to, mislili smo da je možda kod tebe, pa eto…" Nakon još nešto mrmljanja i objašnjavanja u tom stilu, iznenada dođe pitanje: "Da li ti njega (nju) voliš?"
Možda vam je neprijatno. A možda bi vam bilo neprijatno da su okolnosti drugačije – ali kad vidite koliko je vašim roditeljima neprijatno i koliko su zbunjeni (što vam nikako nije jasno – hej, pa odrasli su, valjda oni znaju čemu kondom služi i da nije ništa neobično da ga civilizovan stvor ima na dostupnom mestu!), bude vam smešno. Nekako osetite umor i mrzi vas da roditeljima objašnjavate kako nemate dečka (devojku) i da je kondom tu za svaki slučaj – da budete spremni ako se nešto desi, da ne bude glupih klinačkih fora tipa: "Nemamo kondom, moraćemo bez njega." Pitanje koje se postavlja je: šta s takvim roditeljima?
Kao jedno, zamolite ih da vam ubuduće ne preturaju po stvarima. Učinite to smireno, bez buke – tako ćete ostaviti najbolji utisak i najverovatnije je da će vas poslušati, naročito ako im podjednako smireno kažete da vas pitaju ono što žele da znaju i da ništa ne krijete od njih.
Jednom kada ste to raščistili, setite se da vas roditelji vole i da im je stalo do toga da vama bude dobro i da budete bezbedni. Sasvim sigurno će želeti da vam daju neki savet o sigurnosti i o vašem zdravlju – samo će im biti neprijatno. Počnite prvi i pitajte ih ono važno što vas zanima. To ne mora da bude nikakva dugačka rasprava, nekoliko osnovnih informacija biće sasvim dovoljno, kako da vama pruže osnovno znanje, tako i da uvere vaše roditelje da ste odgovorna i zrela osoba koja ume da se pazi i da brine o sebi.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

preturanjeprivatnostroditelji
Komentari (0)
Dodaj komentar