Nudi vam jaknu iako mu je hladno

Ponašanje dečaka nekada devojkama bude krajnje nejasno. Jedan od primera je onaj kada dečko ponudi devojci da se ogrne njegovom jaknom – i to čak i ako je njemu hladno, a njoj nije. Ona odbije, a on insistira, i ona nikako ne razume zašto on toliko insistira.
Neće svaki momak postupiti na ovakav način, ali, generalno uzev, to jeste način ponašanja koji se ohrabruje kod dečaka – na takvo ponašanje će ga neretko ohrabrivati i njegovi sopstveni prijatelji (recimo, izađe nekoliko dečaka sa svojim devojkama, veče bude sveže, neke devojke budu suviše lagano obučene – ako neki od momaka i ne ponudi svoju jaknu lagano obučenoj devojci, prijatelji će ga opomenuti da to učini). O čemu se ovde radi?
O tome da lepo vaspitanje i kavaljerstvo nalažu momcima da štite svoje devojke. To, između ostalog, podrazumeva i da im ponude svoje jakne (džempere, šta god), ukoliko je vreme malo hladnije, a devojke, po proceni momaka, nisu adekvatno obučene, ili je očigledno da im je hladno. Jeste da se sve više insistira na tome da su momci i devojke ravnopravni u svemu, ali i dalje važi da bi muškarac trebalo da štiti ženu, a da je poželjno i da se ponaša kao kavaljer. To i nije uvek lako uskladiti sa "sve ja mogu sama" stavom mnogih devojaka (da ne bude zabune, nema ničeg lošeg u tome da je devojka samostalna i nezavisna i da ume i sama da se snađe – naprotiv, to je veoma pozitivno), pa se momci često nađu zbunjeni i u dilemi kako bi zapravo trebalo postupiti.
U redu, on je bio kavaljer i ponudio vam svoju jaknu, ali vama nije hladno, a čini vam se da će on bez te jakne da se smrzne, i naravno da ste odbile – zašto onda insistira? Zato što, jednom kad vam je ponudio jaknu, to već postaje za njega pitanje časti da vi tu jaknu prihvatite. I zato što vam tim činom on takođe pokazuje ljubav, pa ako ga odbijete i nastavite da ga odbijate (kapira on da ćete ga vi jednom odbiti, da pokažete da ste jake, a ne neka tamo kenjkava devojčica, ali bi posle toga želeo da prihvatite), njemu to može da deluje kao da odbijate njegovu ljubav ili kao da njegovu ponudu smatrate nedovoljno dobrom, pa bi mogao i da se oseti povređeno zbog toga.
Šta da učinite u takvoj situaciji? Da vam bude drago što ste s tako dobrim dečkom koji hoće da se ponaša kao kavaljer – neće se svaki momak tako poneti. Možete odbiti jednom, ali bi posle toga bilo lepo s vaše strane da prihvatite ako on nastavi da insistira (ako ne insistira, možete i da ostanete pri svome), čak i ako ne osećate potrebu za takvom vrstom zaštite – vas to neće ni na koji način povrediti ni omesti, a vaš dečko će se toliko dobro osećati da mu ni hladnoća neće (bar ne puno) smetati.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

kavaljertinejdzerivaspitanjeveza
Komentari (0)
Dodaj komentar