O volontiranju

Malo kom tinejdžeru padne na pamet volontiranje, ali to, iz različitih razloga, može da bude veoma korisna aktivnost – korisna kako onima oko vas, tako i vama samima. Ako se opredelite da pokušate negde da volontirate, evo nekih predloga.

Sasvim je u redu, kad razmišljate gde biste i kako mogli da volontirate, da budete sebični, to jest, da odaberete nešto što je vama lično zanimljivo ili iz čega možete izvući iskustvo koje će vam kasnije koristiti. Razmislite o tome šta umete da radite, za šta ste talentovani i koliko ste vremena spremni da uložite u volontiranje.

Jednom kada ste razmislili o tome, raspitajte se u školi, kod roditelja, rođaka, svih koje znate o mogućim mestima na kojima možete volontirati (u Beogradskom zoo-vrtu, na primer, često traže volontere, što je super ako volite životinje – bavite se životinjama i učite o njima). Možete i preko Interneta potražiti različite grupe koje traže volontere.

Ako vam ne uspe da nađete ništa organizovano što bi vas zanimalo, možete pokušati i nešto manje formalno, u sopstvenoj organizaciji. Recimo, da jednom nedeljno, može i u društvu prijatelja, čistite najbliži park, ili da starim osobama iz vaše zgrade idete po namirnice, ili da dajete časove nekome kome su potrebni iz predmeta koji vama ide, ili da trenirate grupu klinaca u nekom sportu u kome ste dobri. Možete pomagati u lokalnoj biblioteci, staračkom domu, organizovati skupljanje stvari koje možete pokloniti domu za nezbrinutu decu… Ili se raspitajte u nekoj firmi za koju već sada znate da biste u njoj voleli da radite jednog dana postoji li mogućnost da volontirate kod njih.

Čemu sve ovo kad biste to vreme mogli upotrebiti za zabavu? Pored toga što ćete biti korisni onima oko sebe (lep je osećaj kad ste korisni i kad pomažete drugima), učinićete dobre stvari i za same sebe. Zavisno od toga gde volontirate, možete steći nove prijatelje, kao i kontakte za budući posao, nove veštine (i/ili vežbati postojeće), radno iskustvo, dobru stavku za svoju buduću radnu biografiju. Čak i poznate zvezde povremeno volontiraju, najčešće kroz humanitarni rad – zašto ne biste i vi?

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

humanitarni radiskustvoizbortinejdzerivolontiranjezadovoljstvo
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Dragica

    Ovaj tekst o volontiranju je vrlo koristan, kako za mlađe tako i za starije osobe, trebalo bi da se pokazuje i na internetu i na TV, a i u raznim časopisima, verujem da bi mnogi prihvatili. A, posebno je korisno da psiholozi i socijalni radnici koriste i predlažu volontiranje osobama koja su u kontaktu sa njima. Priča se da će se doneti i zakon o volontiranju. Poštovanje osobi koja je pisala i dala predlog o volontiranju!