Odbacili su vas jer ste previše tihi

Osobe koje su po prirodi tihe i ne vole da prave mnogo buke i/ili brbljaju sve vreme nekad imaju probleme da nađu prijatelje – ili ih "prijatelji" nekad odbace. Međutim, to što ste tihi nije nešto čega se treba stideti – pre ili kasnije naći ćete prijatelje koji će vas prihvatiti takve kakvi ste.
Recimo, imali ste grupu prijatelja – a onda su vas oni odbacili uz obrazloženje da ste previše tihi. Istina, vi nikad niste bili glavni zabavljač u društvu, ali ste sebe ipak smatrali dobrim prijateljem ili prijateljicom, bili ste lojalni prema prijateljima, podržavali ih kad ste mogli, i zabolelo vas je što su vas odbacili. I ne znate šta da mislite o tome – a nemate ni sa kime da pričate. Razmišljate da li da prisilite sebe da se promenite.
Nemojte prisiljavati sebe na promenu, ne kad se o nečemu takvom radi. Nema nikakve sramote u tome što ste tihi – zamislite na šta bi to ličilo da svi neprestano brbljamo! S druge strane, setite se da ćutljivost nekad izazove nepoverenje – kad pričate, možete da lažete i svašta izmišljate, ali i kad vas uhvate u laži, ljudima takvo ponašanje neretko manje smeta nego ako ćutite. Ko zna šta vi nekome mutite dok tako ćutite? Vi znate da ne mutite ništa – ali ljudi ipak umeju da budu nepoverljivi, tako da, mada ne mislimo da treba stalno da nešto komentarišete, ipak nije loše povremeno i progovoriti. Drugi razlog zbog kojeg nekima smetaju tihe osobe je to što ih smatraju ili uobraženim (neće da se udostoje da pričaju s njima) ili dosadnim, nekad i oboje.
Šta da radite ako ste u situaciji koju smo opisali? Prilično je čudno da vas "šutnu" jer ste tihi – to ipak nije nikakav zločin. Zato ne bi bilo loše razgovarati s tim ljudima, pitati da li ste možda nešto pogrešno uradili ili rekli, moguće je da je vaša ćutljivost samo prvi izgovor koji im je pao na pamet, a zbog nečeg drugog su vas odbacili. Ko zna, možda im je neko svašta napričao o vama – a pošto ste vi ćutljivi i ne pričate mnogo o sebi, moguće je da su oni poverovali.
Ne radi se ni o kakvom nesporazumu, stvarno su vas odbacili samo zato što ste tihi? Onda vam nisu ni bili prijatelji. Tada je najbolje upoznavati se s novim ljudima, pojedinačno, ne nužno s nekom "ekipom", s nekima s kojima delite slična interesovanja. Vremenom ćete tako oformiti sopstvenu grupu prijatelja – prijatelja kojima to što ste tihi neće nimalo smetati.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

ćutljivostodbačenostprijateljstvotinejdžeri
Komentari (0)
Dodaj komentar