Odluke – kako ih se pridržavati? (1)

Svi mi nekad donosimo jako dobre odluke o tome kako ćemo se ponašati, šta ćemo raditi ili prestati da radimo. Samo, neretko se tih odluka ne pridržavamo, pre ili kasnije odustanemo od njih i nastavimo po starom. Evo nekih predloga kako da vam uspe da se pridržavate odluka.
Nađite društvo. U društvu može da bude i lakše i zabavnije. Recimo, rešili ste da tri puta nedeljno trčite – učinite to s drugom ili drugaricom, i budite podrška jedni drugima. Naravno, bilo bi poželjno da je ta osoba sposobna da se pridržava donete odluke, po mogućnosti i više nego vi, inače ćete završiti sedeći negde uz čips i koka-kolu, ili se čokoladom tešiti što niste u formi ni vitke koliko biste želele da budete.
Recite svima za svoju odluku. Teže je odustati kad svi znaju šta pokušavate, biće vas blam ili ćete barem duže istrajati nego što bi vam to inače uspelo. Moguće je da će biti i onih koji će vam u startu reći da nema šanse da istrajete i da to postignete – postignite to što pokušavate, u inat njima! Oni dobronamerniji bi mogli ljubazno da vas podsete na vašu odluku ako vide da posustajete, i to bi takođe moglo da vas podstakne.
Donosite odluke koje su ostvarive. Recimo, da ćete se truditi da učite redovnije, ili da ćete biti ljubazniji prema ljudima. To je moguće ostvariti, što se ne bi moglo reći za odluku da naučite da letite kao Supermen.
Beležite uspehe. Odvojite posebnu svesku za to, i svaki put kad postignete nešto pozitivno u vezi sa onim što ste odlučili, zapišite to. Recimo, ako ste rešili da se bolje slažete s roditeljima, zapišite kada ste izbacili đubre ili sredili svoju sobu bez prethodne opomene, kada niste vikali na njih ni treskali vratima kada vam nešto nije bilo po volji, i slično. Kako lista pozitivnih stvari raste, osećaćete se bolje i biti više motivisani da nastavite i da istrajete.
Budite pozitivni. Može da pomogne ako podsećate sebe kako će to da izgleda jednom kad uspete: kad budete u formi pa ste puni energije, kad ne morate da razmišljate hoćete li ići na popravni ispit ili pasti godinu, kad prestanete da se svađate sa svima…

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

istrajnostmotivacijanavikeodlukeponašanjepridrzavanje
Komentari (0)
Dodaj komentar