Oprez sa oglasima!

Približava se leto, a sa letom i raspust. Za neke, to je isključivo vreme odmora i zabave; za neke druge, bar u toku jednog dela leta, biće i obaveza – ukoliko su pali na popravni ispit. Leto je i prilika da se nešto zaradi, da se nađe neki poslić i da se zaradi džeparac. To nema, kao što neki misle, veze samo sa prihodima roditelja; bez obzira na to koliko vam zarađuju roditelji i koliki vam je džeparac, ipak je lep osećaj kad i vi zaradite neku svoju „kintu“.

Stariji bi rekli kako je to i korisno za vaš razvoj i sazrevanje, ali koji još tinejdžer razmišlja o tome na taj način? U svakom slučaju, letnji poslić je, pored dobre prilike da zaradite sopstveni novac, i dobra prilika da upoznate nove ljude, kao i da steknete novo interesantno iskustvo. Samo, određena doza opreza je neophodna.

Najbezbednije je, naravno, da posao nađete preko nekog koga poznajete (recimo, vaš rođak drži kafić ili video-klub). Međutim, to nije uvek moguće, pa se posegne za oglasima. Može se desiti i da sretnete nekog novog ko će vam ponuditi posao. Naravno, i tako se može desiti da sve ispadne u redu, ali mogu se desiti i zaista loše stvari. Jedna mogućnost (manje loša) je da naletite na nekoga ko će iskoristiti vaše neiskustvo i neće vam platiti to što ste radili. Druga, mnogo gora varijanta, jeste trgovina belim robljem.

To se najčešće dešava devojkama (starosti 15-25 godina), ali dešava se i dečacima. Javite se na oglas za, recimo, bebisiterku, i ubrzo potom nestanete iz života svojih bližnjih; jednostavno, budete prodati, najčešće u inostranstvu (u zemlji čiji jezik ne govorite i u kojoj ne znate ama baš nikoga) i primorani na prostituciju. Naročito je potreban oprez sa oglasima tipa „traže se devojke za poslove bebisiterki, konobarica, igračica, medicinske sestre, za rad u inostranstvu, uslovi odlični“ (i varijacije na tu temu). Bekstvo iz ovakve nevolje je veoma, veoma teško, a posledice ovakvog iskustva… Mnogobrojne su i neprijatne, čak i kada vam uspe da se izvučete.

Kako se zaštititi od ovakve mogućnosti? Dobra ideja je da se na oglase ne javljate sami; povesti drugaricu na razgovor za posao nije loše, ali je bezbednije povesti nekog starijeg (oca ili majku, ili starijeg brata), kao i insistirati da vaši roditelji imaju podatke vašeg poslodavca i vašeg radnog mesta. Ukoliko vam poslodavac kaže, ma za šta, da to ne ispričate svojim roditeljima, obavezno im ispričajte i pitajte ih šta misle o tome i šta bi to moglo da znači. Ne treba se stideti da sve to uradite; tinejdžerima, a naročito tinejdžerkama, dešavaju se jako loše stvari, tako da to nije situacija u kojoj bi trebalo da dokazujete da ste potpuno samostalni i nezavisni. Vaši roditelji vas sigurno neće voditi za ruku celog života; iskoristite njihovu pomoć dok možete.

Nadamo se da vas nismo previše uplašili ovim tekstom. Posao preko leta moguće je naći, i to vam može biti interesantno i prijatno iskustvo – samo, budite oprezni.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar