Osmeh za nepoznate

Upoznavati se s novim ljudima može da bude priličan problem ako ste stidljivi i ako vam nedostaje samopouzdanje. Da biste to prevladali, postoji jedna „fora“ koja može da zvuči šašavo, ali dosta dobro deluje. Ta „fora“ jeste da se osmehujete nepoznatima.
Kako i kada bi to trebalo činiti? Onako kako umete, što češće. Ljudima koje sretnete u svojoj zgradi, a ne znate ih, ljudima na ulici, u prodavnici, u školi… Ništa preterano upadljivo, samo, kako vidite nekog, nasmešite se toj osobi onako u prolazu. Niti morate niti je potrebno nešto da im kažete, osmeh je sasvim dovoljan.
U početku će vam verovatno biti neprijatno, pa to nećete činiti baš često. To je u redu, dokle god ne odustanete. Kako se budete navikavali na to da se osmehujete ljudima, tako će vam biti lakše, i češće ćete to činiti. Nikad nećete dospeti do toga da se osmehnete bukvalno svakom, jer će uvek biti onih koji će vam izgledati čudno, neprijatno, kao da biste se radije sklonili od njih (ne mislimo na fizičke mane, nego kada vas već nečiji izgled uznemiri i pomislite da bi bilo bolje držati se dalje od te osobe) – i od njih ćete nastaviti da se sklanjate. Ali, svima koji vam izgledaju simpatično, ili barem kao neki normalni ljudi, bez obzira na uzrast ili pol, možete se osmehnuti.
U čemu je trik? U dve stvari. Kada se smejete, ili bar smešite, automatski vam se popravlja raspoloženje, a samim tim vam malčice naraste i samopouzdanje. A tu je i povratna reakcija: naime, na vaš osmeh ljudi će u velikom broju slučajeva odgovoriti sopstvenim, što će vam svaki put prijati – zar nije lepo kad vam se neko osmehne? Pošto vam taj osmeh prija, i vi ćete se još jače osmehnuti, i osećaćete se još lepše.
Vremenom, navići ćete se na to da se osmehujete ljudima, što je prvi korak ka tome da im priđete i upoznate se i da im se pri tom dopadnete (ne morate izgledati fenomenalno da bi vaše nasmešeno lice bilo simpatično). A to što se toliko nepoznatih osmehuje vama dovešće do toga da vam se poveća samopouzdanje, što će vam umnogome olakšati komunikaciju, da i ne spominjemo da ćete se od svih tih silnih osmeha lepše osećati.
Osmeh na lice – i probajte! Nemate šta da izgubite, a osećaćete se stvarno prijatno jednom kada se naviknete.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

nepoznatiosmehtinejdzeriupoznavanje
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Nataša Gajić

    Što više, to bolje. I neko je baš pobrkao lončiće kad ste mu se onoliko ljubazno osmjehivali. Maska za dokone, to vam je osmjeh bez razloga, a vas već boli vilica od tolike ljubaznosti u ophođenju sa „zdravom“ okolinom.