Plašite se da će vas naterati da propušite

Pritisak vršnjaka može da bude veoma neprijatan, i može da bude teško odoleti mu, pa nije nimalo neosnovan strah da bi prijatelji, dečko ili devojka koji puše mogli i vas na to da navedu – a vi radije ne biste. Razlika u stavovima prema tome može da dovede do snažnog sukoba koji onda nije lako rešiti.
Uz to, brine vas zdravlje drage osobe koja je propušila. Ali, kad god joj spomenete bilo šta u vezi s tim, počne da viče na vas. Ne znate šta ćete, pa se povučete. Zašto viče? Delom zato što niko ne voli da mu govore šta da radi, delom zato što zna da ste u pravu (niko ne veruje u to da su cigarete dobre po zdravlje, danas svi znaju da su štetne), a ne želi da je podsećate na činjenice.
Mnogi tinejdžeri probaju da puše cigarete, rade to neko vreme, pa ih ostave – to bude kao neki eksperiment. Međutim, mnogo je i onih koji ne ostave cigarete, već nastave s pušenjem, i kasnije i oni i njihova okolina obolevaju zbog toga.
Možete pokušati da ponovo razgovarate s tom osobom kada ste nasamo, i da joj kažete da ne želite da budete davež, ali da ste zaista zabrinuti. Pomenite joj ne samo zdravstvene rizike, poput problema s disajnim organima i mogućnosti nastanka raka pluća, već i to da pušačima znatno brže stari koža (pušenje može sad da deluje zabavno, ali nije zabavno kad prerano dobijete bore), kao i da nemaju dah za mnoge zanimljive stvari (odaberite ono što je toj osobi zanimljivo: pevanje, neki sport, dužu šetnju brzim korakom…).
Što se tiče toga da može i vas naterati da propušite, ne može. Ne ako joj vi to ne dozvolite. A na vama je hoćete li joj to dozvoliti – i ne zaboravite da vas osoba kojoj je zaista stalo do vas ne bi terala na nešto što vi ne želite (osim ako se radi o tome da popijete lek neprijatnog ukusa ili nešto slično, a pušenje tu definitivno ne spada).

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

cigareteduvanprijateljstvopušenjestrahtinejdžerizdravlje
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Beba Jovanović

    Kakve veze ima pušenje iz naslova sa razvodom, o kome se priča u tekstu?