Plašite se da imate bolest

Jedan od velikih strahova jeste da možda imate neku opasnu bolest. Neki te strahove povezuju samo sa starijim osobama, ali to se može desiti svakome, pa i tinejdžerima – a kome god da se desi, nije nimalo prijatno. U slučaju takvog straha, najbolje je otići kod doktora.
Recimo, često mokrite, lako se zamarate, stalno ste žedni, magli vam se pred očima. Negde ste pročitali da bi to mogli da budu simptomi dijabetesa i sad se strašno plašite da možda vi imate dijabetes. Šta ako ga imate a da za to i ne znate? Pošto je reč o bolesti koja napreduje i vremenom vam sve više oštećuje telo, ako ne primate nikakvu terapiju, da li time pogoršavate stvari? Plašite se i ne znate šta da učinite.
Neki bi se ovakvom strahu smejali, ali u pitanju je ozbiljna stvar. Bilo da zaista imate neku ozbiljnu bolest, bilo da je nemate, taj strah je ozbiljna stvar koja vam smeta, ometa vas, ne možete normalno da se ponašate. Srećom, postoji jedan ne previše komplikovan način da se to razreši: idite kod lekara.
Moglo bi da vam bude lakše ako povedete nekog da vam "drži strah", mamu ili tatu, starijeg brata ili sestru, druga, drugaricu… Nekog kome verujete i ko se neće podsmevati vašem strahu. Lekaru recite koje simptome osećate (simptomi koje smo naveli kao moguće za dijabetes nipošto ne moraju da znače da osoba koja ima te simptome stvarno ima dijabetes, može ih izazvati mnogo toga), i zatim idite na testove na koje će vas poslati (u slučaju navedenih simptoma, radi se test krvi, možda i urina, i vrlo brzo saznate na čemu ste).
Šta ako ispadne da stvarno imate neku ozbiljnu bolest? Takva vest teško da bi vas obradovala, ali biste barem znali na čemu ste i šta dalje da radite, što je mnogo bolje nego da se kidate od straha i ko zna šta zamišljate, a da ne činite ništa da pomognete sebi. Ipak, najverovatnije će ispasti da će vam odlazak kod lekara doneti veliko olakšanje – niste bolesni, simptomi koje imate potiču od nečeg bezazlenog ili ste nakon čitanja medicinske enciklopedije kod sebe otkrili simptome bar pola navedenih bolesti (dešava se posle čitanja takvih knjiga), možete da se radujete – i biće vam drago što ste nešto preduzeli povodom straha, umesto da samo sedite i tresete se.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

bolestneizvesnoststrahtinejdžeri
Komentari (0)
Dodaj komentar