Podvodni hokej

Za hokej ste sasvim sigurno čuli; vrlo je moguće da čak i poznajete nekog ko trenira ili je trenirao hokej. Međutim, podvodni hokej? O tom neobičnom sportu se kod nas ne zna baš puno – a ima šta da se sazna, i to sa dobrim razlogom.

Podvodni hokej smislili su Englezi u Južnoafričkoj Republici „davne“ 1962. godine, ali kod nas je stigao tek pre nepunih osam godina, i to zahvaljujući Slovencima. U početku, kao i kad se radi o „običnom“ hokeju, ovaj sport trenirali su samo muškarci, ali su im se kasnije pridružile i žene (pridružile u smislu da postoji i podvodni hokej za žene, ne u smislu mešovitih timova).

U poslednje tri godine naše devojke aktivno treniraju (aktivan trening – čitajte „postoji naša reprezentacija u ženskom podvodnom hokeju“) ovaj sport u okviru Ronilačkog kluba „Kalipso“ na Tašmajdanu. Te devojke iz milošte nazivaju, a kako bi drugačije, sirenama.

Ovaj sport je fizički veoma zahtevan, pošto se igra na dah. Ako volite da ste u vodi i da ronite, to je i veoma zabavan sport – zarazno zabavan, one koje ga treniraju željno iščekuju svaku novu utakmicu. Slično kao u vaterpolu, postoji beli i crni tim, sa maksimum deset igrača.

Utakmica podvodnog hokeja traje 30 minuta, sa dva poluvremena od po 15 minuta (verovatno vam to daje precizniju sliku „fizički zahtevnog sporta“). Šest devojaka je uvek u vodi, dok su četiri „leteće“ izmene – ako se igračica umori (kao što sigurno hoće), daje znak sudiji i izlazi iz vode, dok odmorna uskače. Pak je znatno teži nego onaj u hokeju (oko kilogram i 200 grama), obložen je gumom ili plastikom i napunjen olovom.

Možda će vam biti posebno zanimljiv podatak da je naša najmlađa reprezentativka šesnaestogodišnja učenica srednje škole – dakle, vaša vršnjakinja. Nije neophodno biti punoletan da biste se bavili ovim sportom, ali vam je dobra kondicija svakako potrebna. Ako volite vodu i neobične sportove i tražite neku zanimaciju za sebe, moguće je da bi vam se baš podvodni hokej dopao.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar