Pomoć prilikom napada epilepsije (1)

Da li ste nekada videli napad epilepsije? Jači napad ume da izgleda zaista zastrašujuće – osoba se pred vama onesvesti i nekontrolisano se trese. Ukoliko ne znate da ta osoba ima epilepsiju, ili čak ne znate ni šta je epilepsija, možete da dobijete svakakve ideje – da je to neko ko se drogira ili nekakav ludak…

Međutim, ne radi se o tome – reč je o bolesti čiji tačan uzrok nije poznat (jedino što je sigurno jeste da ne možete da se zarazite – može da bude posledica snažnog udarca ili traume, ima neke veze i s nasleđem, ali da je dobijete od druga ili drugarice, dečka ili devojke ne možete nikako), a koja dovodi do hemijskog disbalansa u mozgu i može da dovede do napada (do napada dolazi usled prekida električne aktivnosti mozga). Ne zna se kada će se bolest ispoljiti, a prvi napad može da bude baš u tinejdžerskim godinama.

Blaži epileptični napadi mogu da budu trenutan gubitak koncentracije posle kojeg se ničeg (iz perioda gubitka koncentracije) ne sećate, kratki trzaji tela, nagla vrtoglavica ili mučnina, smetnje u vidnom polju… Najjači oblik napada već smo opisali; takav napad traje između 20 sekundi i pola sata i može i te kako da vas isprepada. Ipak, ma koliko se uplašili ako vidite tako nešto, setite se da se radi o bolesti koju vam ta osoba ne može preneti – i da se ta osoba ne drogira, nije „luda“ niti bilo šta slično, kao i da je vrlo verovatno da bi joj dobro došla vaša pomoć. Kako pomoći?

Iz blizine osobe koja ima epileptični napad sklonite sve oštre predmete kako ne bi mogla da se udari o njih i povredi. Ukoliko ta osoba padne, stavite joj nešto pod glavu tako da bude povišena, a kad prestane da se trese, stavite je u bočni položaj i ostanite s njom dok se ne osvesti. Ukoliko ne poznajete osobu s napadom ili ne znate o čemu se radi, zovite hitnu pomoć. Poziv hitnoj pomoći je dobra ideja i ako je osoba koja ima napad trudnica ili dijabetičar, ako se povredila prilikom napada ili ako napad traje duže od pet minuta ili duže nego što je za tu osobu uobičajeno.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Mirjana Kalusević

    Ništa nisam zanala o epilepsiji. Pročitavši tekstove, dobila sam osnovno znanje o ovoj bolesti, a najvažnije je to što sada znam kako pomoći osobi oboleloj od ove bolesti. Tekstovi su veoma jednostavni i pristupačni. Hvala!