Preterivanje s čišćenjem kože

Nekada su česta bila upozorenja, naročito tinejdžerima s problematičnom kožom, da ne preteruju s čišćenjem, jer će kožu isušiti i samo pogoršati problem. Mada je i dalje besmisleno svaki čas čistiti kožu, ma koliko bubuljica imali, s čišćenjem je znatno teže preterati nego nekad.
Kako to? Tako što se nova sredstva za čišćenje kože, ona kvalitetna, prave tako da ne isušuju dodatno kožu, već je, pored toga što je očiste, nahrane i umire. To su, u suštini, prilično blaga sredstva, pa koliko god ih često upotrebljavali, nije verovatno da će vam naneti neko oštećenje.
S druge strane, ovo ne znači da bi lice trebalo pirkati na svakih deset minuta – jednostavno je besmisleno to učiniti, jer time ni na koji način ne pomažete svojoj koži. Mada neće biti oštećena (hm, od pirkanja baš na svakih deset minuta možda i hoće), neće ni biti lepša nego ako je čistite uobičajen broj puta, što će reći dvaput dnevno, ujutro i uveče. Drugim rečima: nećete imati problema ako kožu često čistite (osim finansijskih, jer ćete preparat znatno brže potrošiti), ali ni koristi.
Uz pravilo o čišćenju dvaput dnevno postoje i izuzeci. Možete je očistiti i nakon što se vratite iz škole (ne morate čekati da vam bude vreme za spavanje), a vrlo je preporučljivo i da je očistite ukoliko planirate ponovo da se šminkate (stavljanje novog sloja šminke uveče preko onog koji ste stavili ujutro i sve nečistoće koja se nakupila na vašem licu u toku dana definitivno nije dobra ideja). Isto tako, ukoliko ste bili na treningu, ili ste samoinicijativno radili neke vežbe i preznojili se, dobra je ideja da ponovo očistite lice i da se istuširate. I još, ako su baš velike vrućine, pa se puno znojite, možete više puta u toku dana da skinete nečistoću s lica, onoliko puta koliko osetite da vam je potrebno.
Nakon svakog čišćenja lica trebalo bi naneti neku kvalitetnu hidrirajuću kremu, zimi malčice hranljiviju, leti najlaganiju moguću (neku koja je napravljena za vaš uzrast, jer su vam one „za odrasle“ prejake i više će vam smetati nego što će vam pomoći). Naravno, ne zaboravite ni zaštitu od štetnog sunčevog zračenja – ne izlazite na sunce bez nje!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

čišćenjegreškakožapreterivanje
Komentari (0)
Dodaj komentar