Previše mirni roditelji

Neki roditelji jurcaju na sve strane i njihova deca jedva da ih ikada vide. A neki pak, mada i oni vredno rade, nalaze vreme i da budu kod kuće. Neki od njih stalno nešto posluju po kući, a neki vole da se opuste uz knjigu – umeju da budu toliko opušteni da to njihovu decu tinejdžere pomalo i nervira.

Recimo, vi ste puni energije, mesto vas ne drži, stalno biste nekud skitali ili, ako ste kod kuće, u raspoloženju ste za pokret, ili barem za uzbudljivu kompjutersku igru. A vaši roditelji? Žele mir i tišinu, žele da uživaju uz knjigu i/ili opuštajuću muziku, možda uz svoju omiljenu emisiju na televiziji. I izgledaju toliko mirno da vam dođe da ih grubo protresete, da ih razmrdate malo. Stvarno, kako mogu tako? Užas vas hvata već od same ideje da toliko dugo samo sedite i čitate, a da se čak i ne vrpoljite. I pitate se hoćete li i vi tako u njihovim godinama.

Ne mora da znači da ćete i vi tako. Mada jeste tačno da su mlađi nemirniji od starijih, i odrasli se ipak međusobno razlikuju po temperamentu, baš kao što i među vašim vršnjacima ima i onih živahnijih i onih mirnijih. A i ako se vi jednog dana budete tako ponašali, tu neće biti ničeg lošeg – tako ćete se ponašati jer vam se tako dopada, a ne zato što vas neko na to tera.

Nervira vas što su vam roditelji tako „kilavi“? Nema razloga za to – prihvatite da se oni razlikuju od vas. Dokle god jedni druge ne ometate, ne bi trebalo da bude problema (ne, ne ometaju vas ako vam ne dopuštaju da muziku pustite toliko glasno da komšije pozovu policiju, samo se ponašaju razumno – ako želite da slušate glasnu muziku, koristite slušalice).

Plus, takvo njihovo ponašanje ima jednu veliku prednost. Kad izađete i ludo se „izđuskate“ negde, uz muziku toliko glasnu da samo što vas uši ne zabole, i te kako prija da se vratite u miran, tih dom gde bez smetnji sa strane i nervoznih osoba koje unervozuju i vas možete lepo da se opustite i odmorite. A takvi roditelji će vam obezbediti baš takav dom.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar