Prijatelj(ica) bi da proba cigarete

Situacija iz naslova desila se mnogim tinejdžerima: neki njihov prijatelj ili prijateljica, ili više njih, želi da proba cigarete ili i da počne s pušenjem cigareta. Neprijatna i nezdrava navika, ali je vrlo teško nekog odgovoriti od toga.
Šta učiniti ako ste u takvoj situaciji, sami ne pušite i protivnik ste pušenja? Možete pokušati da prijatelja ili prijateljicu odgovorite od te ideje, samo, to neće ići nimalo lako, i sasvim je moguće da neće ni uspeti. Ima onih koji za takvu situaciju predlažu da tom prijatelju ili prijateljici ukažete na sve negativne strane pušenja: mogućnost dobijanja raka pluća, mogućnost da neko iz njihove okoline dobije rak pluća, i to ne sopstvenom krivicom nego zato što oni puše, problemi sa srcem i krvnim sudovima, problemi s disanjem i ostajanje bez daha, neprijatan miris duvana koji se zadržava u kosi i odeći (miris parfema kojim se to prikriva često postane prejak i neprijatan, a ni redovno tuširanje i menjanje odeće ne pomažu mnogo kad će ubrzo "nova tura" duvanskog dima da se uvuče u kosu i odeću, kao i u prste), nokti i zubi požute i nisu baš lep prizor, neprijatan zadah iz usta i neprijatan ukus koji imaju kada se neko ljubi s njima…
Nažalost, čak ni ova ružna slika ne pomaže mnogo u odgovaranju, jer su budući pušači uglavnom unapred svesni mogućih posledica, veruju da se rak pluća i druge moguće posledice neće desiti baš njima (malo koga je briga što duvanskim dimom može da ugrozi tuđe zdravlje), i moguće posledice im se jednostavno ne čine dovoljno ozbiljnim da bi ih to zaustavilo. Ono što ih najčešće zanima jeste to što smatraju da će, ako propuše, postati "kul" i popularni, da će biti omiljeniji u društvu, i za tu popularnost u društvu spremni su da rizikuju i mogućnost negativnih posledica.
U tome bi mogao da se krije odgovor na koji način da pokušate da prijatelja ili prijateljicu odgovorite od toga da počnu s cigaretama. Setite se neke osobe, ili više njih, za koje vaš prijatelj ili prijateljica smatraju da su baš "kul", i koja je baš popularna u društvu, a koja ne puši, i tako pokažite prijatelju ili prijateljici da cigarete uopšte nisu neophodne za popularnost. Još je i bolje ako se desi da je ta "kul" osoba veliki protivnik cigareta i da izbegava pušače – onda vaš prijatelj ili prijateljica ne bi nikako mogli da dospeju u društvo te osobe kojoj se dive, ne ako istraju u odluci da propuše.
A ako vam ni tako ne uspe? Nemojte kriviti sebe. Pokušali ste da odgovorite prijatelja ili prijateljicu od nečega krajnje nezdravog i neprijatnog i po njih i po sve koji mu/joj se nađu u blizini, i dobro ste uradili, ali ne možete nikome narediti kako da se ponaša, odluka je ipak na prijatelju ili prijateljici. Vi ste učinili šta ste mogli, a dalje je na njemu ili njoj – vama preostaje samo da odlučite hoćete li se zadržati u blizini nekoga ko vas guši i truje duvanskim dimom ili ćete se skloniti.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

ponašanjepušenjetinejdzeri
Komentari (0)
Dodaj komentar