Prijatelj(ica) povređuje sebe

Skoro svako je u nekoj prilici video prijatelja ili prijateljicu da na neki način povređuje sebe. Nekada se tu ne radi ni o čemu ozbiljnom, to ponašanje jeste štetno, ali nije ništa krupno u pitanju, ali nekada problem zaista jeste ozbiljan, pa bi bilo dobro obratiti se odrasloj osobi od poverenja.
Recimo, prijatelj ili prijateljica pokuša da puši cigarete, što nikako nije zdravo, i nakon nekog vremena odustane. Teoretski, bilo bi im bolje da to uopšte nisu radili, ali sve to spada u "školu života", glavno je da su prestali. Ili nekoliko puta izađu s osobom koju smatrate budalom (ali se ipak ne radi o nasilniku), pa se raziđu s tom osobom i pitaju se šta im je bilo da uopšte izađu s njom. Ili se na nekoj žurci toliko napiju da ih kasnije tokom večeri pridržavate dok povraćaju, pa se potrude da to ne ponove. Ili nešto slično. Svako nekad napravi glupost, i to nije naročiti problem.
Međutim, jeste problem kad se neko ponaša baš autodestruktivno, uzima drogu, izlazi s nasilnim osobama, pušta da ga/je nagovore na bavljenje kriminalom, mnogo pije, mnogo puši (naročito ako već ima disajne probleme), izgladnjuje se radi vitke linije, na neki drugi način ozbiljno šteti svom zdravlju i/ili svojoj bezbednosti. Tada je normalno zabrinuti se za dragu osobu i poželeti da joj pomognete.
Nažalost, kada je ozbiljan problem u pitanju, možete samo da toj dragoj osobi stavite do znanja da ste zabrinuti za nju i da joj objasnite zašto. Takođe, možete joj pokazati da ste uz nju, staviti joj do znanja da je jako cenite. Ne možete je naterati da prestane s autodestruktivnim ponašanjem, odnosno da ga zameni nečim zdravijim, to je nešto što ona sama mora da uradi, i što će uraditi samo kad se sama odluči na to.
Podržavate vi prijatelja ili prijateljicu, rekli ste im da ste zabrinuti i zašto, ali oni ne prestaju, i zaista se plašite šta će sebi da urade? Tada je najbolje obratiti se odrasloj osobi kojoj verujete, jer se tu radi o nečemu s čime vi sami nikako ne možete da izađete na kraj.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

autodestruktivno ponašanjenelagodnostpomocprijateljprijateljicaprijateljstvosamopovređivanjestrahtinejdžerizbunjenost
Komentari (0)
Dodaj komentar