Prijatelj(ica) vam govori ružne stvari (2)

Nekada se osobe koje bi trebalo da su vam prijatelji ružno ponašaju prema vama i vređaju vas, i to kad se radi o stvarima koje i vama samima smetaju, kao što su nelepi sporedni efekti puberteta (bubuljice, kosa se brže masti, pojačano znojenje zbog hormona…), i nije uvek lako snaći se u tome.
Šta s takvim prijateljem ili prijateljicom? Jedan od očiglednih odgovora bio bi da treba da razmislite da li vam je ta osoba stvarno prijatelj, ali stvari obično nisu tako crno-bele. Ako ste vi ušli u pubertet, a prijatelj(ica) još uvek nije, moguće je da nisu ni svesni da vam se sve te neprijatne stvari dešavaju zbog toga, ne zato što ne pazite na higijenu – a moguće je i da ih gomila fizičkih promena kroz koje prolazite plaši, i da u strahu reaguju agresijom i uvredama. A možda im se u životu dešava nešto loše, zbog čega su postali neprijatni prema svima, pa i prema vama.
U svakom slučaju, to nije ponašanje kakvo treba tolerisati. Ukoliko ne znaju dovoljno, objasnite im da na neke stvari koje se dešavaju s vašim telom ne možete da utičete, odnosno, da već činite sve što je u vašoj moći (bili ste kod zubara, dermatologa, lekara opšte prakse, svi su vas posavetovali i pomogli vam koliko mogu – kod nekih problema ima pomoći, a kod nekih drugih jednostavno morate da sačekate da pubertetska hormonska bura prođe i da ublažavate simptome). Recite im i da vas boli kad vas tako „spuštaju“ i zamolite ih da to prestanu da rade, da vam ono što imaju da kažu saopšte malo pažljivije biranim rečima (i, naravno, nasamo, ne da vas ismevaju pred svima). Sve to im saopštite bez napadanja i optužbi na njihov račun („Boli me kad mi kažeš to-i-to, molim te da mi takvu stvar kažeš tako-i-tako, i ne pred svima“ umesto: „Kretenko, prestani da me zezaš pred svima da te ne zadavim!“).
Upalilo je? Super. I dalje vas vređaju, ponižavaju, ismevaju? Onda je zaista vreme da se zapitate da li vam je ta osoba prijatelj(ica) – prijatelji ne treba tako da se ponašaju, a vređanje ne zaslužuje niko.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

iskrenostkritikaprijateljicatinejdzeriuvrede
Komentari (0)
Dodaj komentar